TERUG NAAR START
Lijkle Bonnes
GeslachtMan
Leeftijd> 43 jaar
 
Geboren± 1615teDe Knijpe (Schoterland)
Overleden> 1658teSappemeer (Groningen)
Vader Bonne Jeijps
 Geboren 1590
 Overleden ?-4-1657
Moeder Fook Jans
 Geboren ± 1590
 Overleden ± 1640
Broer/zus  Fook
Broer  Sijtse *± 1620
Zus  Antie *± 1620
Zus  Trijn *± 1625
 
Huwelijk 24-2-1641 te Schoterland (Nedergerecht)
 
metWillemtien Poppedr.
 Overleden> 1669
Notities3e proclamatie,
Bruidegom: Lijckle Bonnes
wonende te Nijbrongerga (= De Knijpe)
Bruid: Willem Poppes
wonende te Meildam (=Mildam)
(bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 117 foto 261).
 
Notities persoonkoopman in turf.

29 april 1640 Lijckle Bonnes geciteerd door het gerecht vanwege breuken (=boetes) van de Fiscaal (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 19 foto 201).

27 januari 1641 Inventaris van de goederen op verzoek van Reijtse Jans wonende te Nijbrongerga bevonden in het sterfhuis van Fook Jansdr. als curator ad divisionum over Trijn Bonnesdr. huisvrouw van Hessel Wijchers Mulder in voorschreven gebuurte, Lijckle en Sijtse Bonneszonen en Antie en Fook Bonnesdochteren, zijnde allen de nagelaten kinderen van voorschreven Foock Jans door voorschreven Bonne Jeijps verwekt. Tot de boedel behoren oa 4 koeien en een kalfstier, 1 pink, 3 hennen en een haan, voor 98 caroli guldens turf, diverse pers
celen (veen)land gelegen te Nijbrongerga (Cate) en Langezwaag. Huis gelegen te Nijbrongerga strekkende van de gemene twee roeden (weg) tot aan de dwarssloot, hebbende de wed. en erfgenamen van Ruuerdt Jans ten oosten en het Vermaenhuis (doopsgezinde kerk) ten westen., met daarachtergelegen 4 morgen groenland, grotendeels gelegen onder Langezwaag (Opsterland) en kleinsdeels onder Nijbrongerga. Batig saldo is 10.360 caroli guldens. tegenover een batig saldo van 20.242 caroli guldens staan schulden ten grootte van 9.970 caroli guldens. Buiten de inventarisatie is gebleven een tiende deel van een zate land met huis te Langezwaag in Merck Molles gebruikte zate die door Bonne Jeijps van zijn ouders is aangeërfd (bron: archief Nedergerecht Schoterland, weesboeken inv. nr. 69 foto 108-118).

16 februari 1641 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willem Poopisdr. e.l. doen proclameren de aankoop van een stuk veen met de ondergrond, gelegen bij de uitgang van Jelcke Douweszate. te Langezwaag, hebbende Marck Molles [gehuwd met Hylck Jeijpdr.] c.s. ten oosten en Heijntie Sioerts ten westen, Tiebbe Jelckes ten zuiden en noorden, mandelig met de proclamanten met hout en grondgeld bezwaard, gekocht voor 1.00 caroli guldens en een el zwart laken en een zilveren dukaat tot geschenk, van Homme Ruirts en Tiebbe Jelckes de voormombers van Jell Hommedr. die het eerder in koop heeft verkregen van Feijtie Weijtties en Ancke Annedr. (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 110 foto 46 folio 85).

23 juni 1641 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willem Poppedr. echtelieden wonende te Nijbrongerga doen proclameren de aankoop van de helft een woning met plaats aldaar, strekkende van de gemene twee roeden zuidwaarts, gekocht voor 151 en een halve caroli gulden van Gerben Ebles en Eltien Jansdr. te Nijbrongerga (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 117 foto 243).

8 november 1643 [eerste proclamatie] Jacob Poppes en Lijckle Bonnes wonende boven int Heerenveen doen proclameren de aankoop van een gerechte derde part van zekere zate min een vierde part van een achtiende gedeelte te Rottum, zowel betrekking hebbend op het huis als het land, strekkende van de Hogedijk noordwaarts tot aan de Veenscheiding. Gekocht van Claescke Hijlckes weduwe van Jan Ids wonende te Nijeschoot voor de som van 466 caroli guldens (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 118 foto 125).

7 februari 1644 [eerste proclamatie Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes echtelieden wonende boven int Heerenveen onder de klakslag van Katlijk doen proclameren de aankoop van zekere “vullinge”aan de noordzijde van de gemene drift, grotendeels onder Langezwaag gelegen en het kleinste deel onder de klokslag van Katlijk, gekocht voor 220 caroli guldens van Reijtse Jans te Nijbrongerga (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 118 foto 142).

15 februari 1644 [laatste proclamatie] Sijtse Bonnes doet proclamerenen de aankoop van een stuk hoogveen gelegen te Langezwaag bij de uitgang van Douwe Jelckes zate, hebbende Merck Molles ten oosten en Heijntse Sioerts ten westen, Tyebbe Jelckes ten noorden en zuiden, in koop verkregen van Lijckle Bonnis en Willem Popis voor 1.000 caroli guldens en een el laken tot een geschenk (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 110 foto 237 folio 449).

31 oktober 1644 [laatste proclamatie] Feijtie Wijties en Ancke Annedr. e.l. en Bonne Jeijps en Geescke Jansdr. e.l. doen proclameren de aankoop van een stuk grond of “vullinge” mandelig met Lijckle Swartien voor het merendeel gelegen te Langezwaag, en het kleinste deel te Katlijk, hebbende ten oosten Rintie Lijckles, ten westen de pastorie van Langezwaag, ten zuiden de gemene twee roeden en ten noorden de kopers cum socis, voor de som van 300 caroli guldens eigen geld, gekocht van Lijckle Bonnes en Wim Pooepedr. e.l. (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 111 foto 7 folio 10).

18 september 1645 [laatste proclamatie] Merck Mollis en Hylck Jeypsdr. echtelieden doen proclameren de aankoop van een perceel zwarte, niet toegemaakte grond, gelegen op de uitgang van Eelcke Douweszate,, hebbende Merck Mollis en Jacob Ottis cum socis ten oosten,en Heijntie Sioerdts ten westen, ten zuiden en noorden Tijebbe Jelckes, gekocht van Lijckle Bonnes en Willemke Poopedr.voor de som van 401 caroli guldens (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 111 foto 70 folio 134).

28 januari 1646 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Jan Poppes beiden wonende boven int Heerenveen onder de klkslag van Katlijk, doen proclameren de aankoop van de helft van een stuk veengrond zonder ondergrond op de zuidzijde van de gemene drift in hetzlefde dorp, groot 502 roeden (de helft daarvan), voor de som van 710 caroli guldens, gekocht van Jacob Poppes eveneens wonende boven int Heerenveen (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 118 foto 271).

27 mei 1646 Jacob Poppes en Fokel Jans echtelieden wonende boven in Heerenveen onder de klokslag van Katlijk, doet proclameren de aankoop van 5/18e gedeeelte van een zate land gelegen te Rottum, hebbende de secretaris Wibrandi cs ten oosten……., gekocht van Lijckle Bonnes [x Willemtien Poppes] voor 4/18e gedeelte, Jan Poppes, Cleis Joppes en Liomme Eelckes elk een 18e gedeelte, Jantien Freercks, Freerck Freercks, en Martin Sijtes als man en voogd van Auck Freercks met hun drieen een 18e gedeelte, mitsgaders Simon Wolters, Ids Wolters en Jantien Wolters ook samen voor een 18e gedeelte, en Een Jans voor 3/18e gedeelte, gekocht voor de som van 977 caroli guldens en 18 stuivers. (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 26).

17 juni 1646 Jan Poppes en Claeske Greels echtelieden wonende boven int Heerenveen onder de klokslag van Katlijk doen proclameren de aankoop van een huis met plaats gelegen aan de noordzijde van het gemene diep, hebbende Roucke Jans ten oosten en Marten Ulckes ten westen, strekkende van de gemene twee roeden tot aan de eerste dwarssloot, met de verplichting van een grondpacht van 4 caroli guldens per jaar, te betalen aan Feijtse Wijtses, gekocht van Lijckle Bonnes voor de som van 450 caroli guldens vrij geld (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 29).

3 maart 1647 [eerste proclamatie] Jacob Wijtzes en Ancke Bonnes echtelieden wonende te Nijbrongerga doen proclameren de aankoop van een gerecht helft van een stuk veen gelegen ten zuidzijde van het gemene diep, groot 213 roeden 8 voet en 8 duim, gekocht van Jan Poppes en Lijckle Bonnes [x Willemtie Poppes] wonende boven int Heerenveen onder de klokslag van Katlijk, gekocht per roede voor de som van 3 caroli guldens 5 stuivers en 8 penningen (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 48).

16 september 1647 [eerste poclamatie] Lijckle Bonnes en Willem Poppes echtelieden wonende boven int Heerenveen onder de klokslag van Katlijk, doen proclameren de aankoop van een huis met plaats staande aan de noordzijde van het gemene diep, bezwaart met 4 caroli guldens grondpacht te betalen aan Feijtze Wijtzes, gekocht voor 510 caroli guldens van Jan Poppes te Sapmeer (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 75).

2 maart 1648 aangegeven. Lijckle Bonnes en Greel Wijbes cum uxore doen proclameren de aankoop van een stuk hoogveen zonder ondergrond te Langezwaag bij de uitgang van Evert Hendricx zate, hebbende ten noorden en ten zuiden de proclamant Lijckle Bonnes zijn gekopchte venen, gekocht van Rienske Abes per roede voor 3-8-4. (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 111 foto 234 folio 448).

18 september 1647 [eerste proclamatie] Bonne Jeijps wonende te Nieuw Bongerga en Feijtse Wijtses onder de klokslag van Katlijk doen proclameren de aankoop van zeker stuk “fullinge” grotendeels gelegen onder de klkslag van Langezwaag en het andere kleinere deel onder Katlijk, het stuk grond zijnde mandelig met Cornelis Swartien, hebbende Reijntie Lijckles ten oosten en de pastorie van Langezwaag ten westen en de gemene twee roeden ten zuiden, de proclamanten cs ten noorden, de gronden bezwaart met de zogenaamde Compagnonsgelden als grondpacht, gekocht van Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes echtelieden wonende onder de klokslag van Katlijk (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 118 foto 205 folio 199).

23 maart 1648 aangegeven [3e proclamatie 7 september 1648] Lijckle Bonnes en Welmcke Poppedr. echtelieden wonende te Heerenveen onder de klokslag van Katlijk en Engbert Jeijps en Wijtske Cornelisdr. echtelieden wonende te Kortezwaag doen proclameren de aankoop van een stuk hoogveen met de ondergrond gelegen te Kortezwaag, bij de uitgang van Wijbe Tiercks zate, en de bewoonde zate maneldig met Sijbe Annis gekocht van Tiamme Wijbes en Auck Annedr. voor 1000 caroli guldens en een schadeloosstelling van 890 goudguldens voor de grietman Fockens plus schadeloosstelling van 150 goudguldens bij het doorgraven van elke morgen veen (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 111 foto 241 folio 460).

8 september 1648 aangegeven [3e proclamatie 19 oktober 1648] Lijckle Bonnes doet proclameren de aankoop van een stuk hoogveen negen vijf een veertigste gedeelte gelegen in de Langezwaag bij de uitgang van Hendrick Janszate, hebbende de Compagnies twee roeden ten zuiden, Hendrick Jans erven ten noorden, Douwe Sijtses cum socis ten oosten, Intse Keimpes ten westen mandelig met de proclamant, in koop verkregen van Aernout van Berenstien en Johan Soutman advocaat voor de Hove van Holland voor de som van 3.200 caroli guldens (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 111 foto 262 folio 497).

24 januari 1649 Graelt Wijbes en Warner Engberts echtelieden te Nijbrongerga doen proclameren de aankoop van een huis aldaar, strekkende vand e gemene twee roeden tot aan de eerste dwarssloot, bezwaart met 4 caroli guldens grondpacht op Sint Martini jaarlijks te betalen aan Feijtse Wijtzes, gekocht voor 476 caroli guldens van Lijckle Bonnes en Willemke Poppes (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 138, folio 135).

21 februari 1649 Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes wonende onder de klokslag van Nijkatlijck doen proclameren de aankoop van een halve wijk hoogveen met de ondergrond groot 3 morgen 302 roeden en 5 voet en 4 duim, aan de noordzijde van de gemene grift voor het minderdeel onder de klokslag van Nijehorne, voor het merendeel onder Langezwaag op de uitgang van Bauck Reijtses zate, gekocht van Sijbe Sijtses en Wijts Foockes echtelieden onder Katlijk, voor de somma van 5646 caroli guldens 1 stuiver en 11 penningen, en nog 2 rijksdaalders en een halve rijder als een geschenk (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 162).

21 februari 1649 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes wonende onder de klokslag van Nijkatlijck doen proclameren de aankoop van een halve wijk hoogveen met de ondergrond groot 3 morgen 302 roeden en 5 voet en 4 duim, aan de noordzijde van de gemene grift voor het minderdeel onder de klokslag van Nijehorne, voor het merendeel onder Langezwaag op de uitgang van Bauck Reijtses zate, gekocht van Sijbe Sijtses en Wijts Foockes echtelieden onder Katlijk, voor de somma van 5646 caroli guldens 1 stuiver en 11 penningen, en nog 2 rijksdaalders en een halve rijder als een geschenk (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 162).
21 februari 1649 [eerste proclamatie] Jeen Jeens wonende tot Katlijk doet proclameren de aankoop van de helft van een halve wijk, gelegen aldaar aan de zuidkant van de grift, gekocht voor 450 caroli guldens van Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes echtelieden wonende te Nijkatlijk (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 162).
21 februari 1649 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes echtelieden en Sijtse Bonnes en Geeske Joachims echtelieden wonende te Nijkatlijck doen proclameren de aankoop van een stuk hoogveen aldaar zonder ondergrond, hebbende Hessel Wijchers ten oosten, Jacob van Cuijck ten westen voor een bedrag van 3 caroli guldens 7 stuivers de roede (oppervlakte en totaalbedrag niet vermeld; EB) van Jeen Jeens wonende aldaar (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 163).
21 februari 1649 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes echtelieden wonende te Nijkatlijck doen proclameren de aankoop van een stuk hoogveen zonder ondergrond, aldaar gelegen op de Jacob Poppeswijk, gekocht van Jeen Jeens aldaar per roede voor 4 caroli guldens en 10 stuivers, totaal bedrag en oppervlakte niet vermeld (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 163).


28 februari 1649 Lijckle Bonnes en Willemke Poppes echtelieden wonende te Nijkatlijk doen proclameren de aankoop van een vijfde part van zeker huis met gelijke part van de plaats waarop het huis staat, staande aan de noordzijde van de gemene drift te Nijbrongerga, maar voor het merendeel op het grondgebied van Langezwaag, hebbende Thoma Hardies cum sociis ten oosten, Tiebbe Jelckes ten westen, strekkende van de gemene twee roeden tot aan Tiebbe Jelckes grond, belast met grondgeld, zoals de andere Compagnonsgronden, gekocht van Sijtse Bonnes wonende te Nijkatlijk voor de som van 525 caroli guldens. kantlijn Bonne Jeips als vader verzoekt niaarkoop van het vijfde part. Geeft later alsnog toestemming van de verkoop als niaarnemer. Tenminste er staat “Lt consent van Bonne Jeips als naernemer” (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 161).

18 april 1649 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes wonende boven int Heerenveen onder de klokslag van Katlijk doen proclameren de wandelkoop van een huis gelegen aldaar, gelegen ten zuiden van het gemene diep in ruil voor een perceel hoogveen met Reijmer Keimpes en Bauck Luitiens met toegift van 1627 caroli guldens en 16 stuivers. (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 202).

4 oktober 1649 gesproken wordt over schuiten vol turf van Lijckle Bonnes die voor 28 stuivers worden getransporteerd door Simon Cornelis wonende in Broek (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 21 foto 205).

15 oktober 1649 Lickle Bonnes geciteerd door Evert Hendricks vanwege schuld van 50 caroli guldens voor koop van afgegraven turf (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 21 foto 206).


24 april 1650 [eerste proclamatie] Lijckle Bonnes en Willemcke Poppes echtelieden wonende boven in Heerenveen onder de klokslag van Katlijk, doen proclameren de aankoop van een rietgedekte woning met de plaats, gelegen noordwaarts van de gemene grift, hebbende Hylcke Rinnerts [zwager] ten westen, gekocht van Jan Oeges en Ibel Sijbrens echtelieden aldaar voor de som van 407 caroli guldens (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 119 foto 294 folio 288f).

29 augustus 1650 aangegeven. Intse Sioerds erkend landmeter bij het Hof van Friesland doet proclameren de aankoop van een zate lands met huis en schuur cum annex gelegen op de Langezwaag, hebbende ten oosten de proclamant en Beijnt beijns en ten westen de patorie in koop verkrgen van Lijckle Bonnes en Willemke Poppedr. voor de som van 2.900 caroli guldens (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 112 foto 87 folio 273).

3 februari 1651 aangegeven. Hendrick Egberts cum uxore doet proclameren de aankoop van een stuk veen gelegen aan de westkant van Wijbe Tierx zate te Kortezwaag, gekocht voor 3-9-8 per roede van Engbert Jeijps en Lijckle Bonnes. (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 112 foto 121 folio 241).

19 februari 1651 [eerste proclamatie] Sijtse Bonnes en Lijkle Bonnes wonende te Nijkate doen proclameren de aankoop van een huis gelegen boven Heerenveen onder de klokslag van Ketl (Katlijk) gelegen op het Noorden van de gemene grift, hebbende Jeen Claese ten oosten en de erfgenamen van Taecke Sioerds met mede gebruik van de steiger op het westen, strekkende van de gemene twee roeden tot aan de dwarssloot, bezwaard met 4 caroli guldens grondpacht te betalen aan Goeijts Jans, gekocht van de crediteuren van Roelof Johannes voor 212 goudguldens, te betalen op 1 mei 1651, 1 mei 1652, 1 mei 1653 en 1 mei 1654 telkens een vierde deel. (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 120 foto 53).

6 maart 1651 aangegeven. Jan Beerens wonende te Nij Brongerga doet proclameren de aankoop van zekere gronden gelegen in de Langezwaag bij de uitgang van Andries Sijbeszate van Lijckle Bonnes voor 750 caroli guldens (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 112 foto 128 folio 254).

10 april 1651 aangegeven Engbert Jeijps doet proclameren de aankoop van zeker stuk veen gelegen te Kortezwaag [niet nader omschreven qua locatie en bedrag] koper, van Lijckle Bonnes (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 112 foto 139 folio 277).

30 april 1651 Berent Jansen geciteerd door Lijckle Bonnes vanwege schuld van 48 caroli guldens vanwege gekochte turf. (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 22 foto 45).

13 oktober 1652 Lijckle Bonnes citeert de volgende personen: Ibe Ebles vanwege schuld van 50 caroli guldens voor een slotpraam. Joannes Feddes wordt geciteerd vanwege schuld van 10 caroli guldens 10 stuivers en 12 penningen vanwege gekochte turf en idem dito Harmen Jacobs vanwege schuld van 9 caroli guldens 10 stuivers vanwege gekochte turf (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 22 foto 213).

2 maart 1653 Claes Jans geciteerd door Lijckle Bonnes vanwege 3 caroli guldens 3 stuivers schuld vanwege de aankoop van een schuit, volgens de schuitebrief nog te ontvangen. (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 22 foto 257).

2 maart 1653 Jacob Poppes geciteerd door Lijckle Bonnes vanwege uitstaande schulden ten bedrage van 299 caroli guldens 5 stuivers en 7 penningen en een bedrag van 142 caroli guldens 5 stuivers en 11 penningen en nog 49 caroli guldens en 8 stuivers. Betreft afwikkeling van desolate boedel van Jacob Poppes. Diverse crediteuren waaronder Lijckle Bonnes ontvangen een deel van de uitstaande schulden (bron: archief Nedergerecht Schoterland, recesboeken inv. nr. 22 foto 269).



17 maart 1653 aangegeven. Helmich Douwes en Auck Wijchersdr. wonende int Meer onder de klokslag van Oldeschoot, doen proclameren de aankoop van een egge gronden gelegen op de uitgang van Bauck Reijtses zate, voor het merendeel in Opsterland en minderdeel in Schoterland gelegen, hebbende de Heren Compagnons ten oosten en Anne Keijmpes ten westen, strekkende van de gemene twee roeden tot aan Bauck Reijtses bouwgronden, gekocht van Lijckle Bonnes en Willemcke Poppedr. wonende boven in’t veen onder de klokslag van Katlijk voor de som van 625 caroli guldens en 2 gouden dukaten als geschenk (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 113 foto 35 folio 65).

12 mei 1653 aangegeven Jochum Douwes cum uxore wonende int Heerenveen onder de klokslag van Katlijk, doet proclameren de aankoop van een zeker stuk hoogveen zonder ondergrond gelegen in de Langezwaag, op de uitgang van Bauke Reijtses zate, hebbende de Heren Compagnons ten oosten, Anne Keijmpes ten westen, Douwe Piers ten noorden en Sijds Wijgers cum fratre ten zuiden, gekocht van Lijckle Vonnes voor 53 stuivers per roede. Diverse personen protesteren tegen de verkoop waaronder Roelof Bruchts vanwege een op het perceel rustende hypotheek ten gunste van hem en de secretaris van Teijens vanwege halfrecht op het perceel evenals Bonne Jeijps die ook een halfrecht heeft (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 113 foto 60 folio 115).

12 mei 1653 aangegeven, 23 juli 1653 [laatste proclamatie] koper Douwe Piers en Antie Gerrijts echtelieden wonende te Heerenveen onder de klokslag van Katlijk doen proclameren de aankoop van zeker stuk hoogveen zonder ondergrond in het dorp Langezwaag, bij de uitgang van Bouwe Reijtses zate, hebbende Jochum Douwes ten zuiden, gekocht voor 2 caroli guldens 15 stuivers en 8 penningen per roede [omvang en totaal bedrag staan niet vermeld] van Lijckle Bonnes. NB: Kantlijn: de volgende personen protesteren tegen deze transactie : De Heer Secretaris Teijens, Jr. Johan van Sickinga, de landmeter Intse Sioerts, Sijtse Jeijps en Roeloff Bruchts vanwege belangen in diverse koopbrieven vermeld (laatstgenoemde distantieert zich van het protest op 25 november 1653).
12 mei 1653 [aangegeven], 23 juni 1653 laatste proclamatie. Sijds en Liomme Wijggerszonen doen proclameren de aankoop van een stuk hoogveen zonder ondergrond gelegen te Langezwaag, op de uitgang van Baucke Reijtses zate, hebbende Jochem Douwes ten noorden, de Heren Compagnons ten oosten, de gemene twee roeden ten zuiden, gekocht van Lijckle Bonnes cum uxore. NB kantlijn protest tegen deze verkoop door Secretaris Teijens, Jr. Johan van Sickinga, landmeter Intse Soerdts, Sijtse Jeijps en Roeloff Bruchts (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 113 foto 61 folio 116-117).

23 juli 1653 [laatste proclamatie] koper Douwe Piers en Antie Gerrijts echtelieden wonende te Heerenveen onder de klokslag van Katlijk doen proclameren de aankoop van zeker stuk hoogveen zonder ondergrond in het dorp Langezwaag, bij de uitgang van Bouwe Reijtses zate, hebbende Jochum Douwes ten zuiden, gekocht voor 2 caroli guldens 15 stuivers en 8 penningen per roede [omvang en totaal bedrag staan niet vermeld] van Lijckle Bonnes. NB: Kantlijn: de volgende personen protesteren tegen deze transactie : De Heer Secretaris Teijens, Jr. Johan van Sickinga, de landmeter Intse Sioerts, Sijtse Jeijps en Roeloff Bruchts vanwege belangen in diverse koopbrieven vermeld (laatstgenoemde distantieert zich van het protest op 25 november 1653).(bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 113 foto 61 folio 116).


4 april 1654 [geregistreerd 2 februari 1655] Lijckle Bonnes wonende te Nijkatlijk verklaart schuldig te zijn aan zijn moeie (= tante) Trin Jeeps 225 caroli guldens tegen 5 procent rente per jaar. Bets Poppes stelt zich borg voor de lening (bron: archief Nedergerecht Schoterland, hypotheekboeken inv. nr. 163 foto 58).

14 november 1654 [16 november 1654 Lijckle Bonnes verklaart een zeker renversaal te hebben gekocht ten laste van Reiner Keimpes die het geld heeft gebruikt voor de koop van veen en welke kooppenningen ook zijn ontvangen door de notaris Renffert, niettegenstaande het gegeven dat het Reiner Keimpes gerechtelijk was verboden penningen aan Lijckle Bonnes af te dragen voor de gekochte venen van Jeen Jeens en anderen. De betaling heeft plaats gevonden op 12 november 1655. Bonne Jeips verklaart onder borg van zijn goederen zich garant te stellen voor de niaarnneming van zijn zoon Lijckle Bonnes. Was getekend Bonne Jeeps. (bron: archief Nedergerecht Schoterland, hypotheekboeken inv. nr. 163 foto 34).


21 februari 1655 [eerste proclamatie] Trin Jeeps wed. van Claes Feddes doet proclameren de aankoop van een stuk veen zonder ondergrond, groot 133 roeden, te Katlijk, hebbende ten oosten Lickle Bonnes Vallings en ten westen Jan Annes en ten zuiden Alle Jans en de proclamant zelf ten noorden, gekocht voor 455 goudguldens. Gekocht van Liomme Eelckes (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 120 foto 212).

4 april 1655 [eerste proclamatie] Wessel Johanns doet proclameren de aankoop van een huisplaats te Meildam, gekocht van Popck Halbedr. voor de ene helft en Bets(?) Jacobdr. Liomme Eelckes, Lickle Bonnes en Jacob en Jan Poppes voor de andere helft voor een bedrag van 380 philips guldens.
4 april 1655 [eerste proclamatie] Reijmer Janns doet proclameren de aankoop van een zekere kamp lands te Meildam, gekocht van Popck Halbedr. voor de ene helft en van Bets Jacobdr. Jacob en Jan Poppeszoon en Willemtien en Aeltien Poppedr.s gesterkt met hun respectievelijke mannen Lickle Bonnes en Liomme Eelckes voor de andere helft voor een bedrag van 318 philips guldens (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 120 foto 222, 223).

5 mei 1655 aangegeven [3e proclamatie eerst op 29 januari 1652] Jannes Folckerts doet proclameren de aankoop van een stuk grond, in de Langezwaag, hebbende de pastorie van Langezwaag ten wezten. een morgen groot, gekocht voor 190 caroli guldens van Lijckle Bonnes (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 112 foto 78 folio 155).


13 juni 1655 [eerste proclamatie] Liomme Eelckes en Aeltie Poppes doen proclameren de aankoop van een zeker stuk land gelegen te Meijldam bestaande uit 2 halve kampen met een stuk “venne”, gekocht voor 302 philips guldens van Popck. Halbedr. voor de ene helft, Bets Jacobsdr. voor een vijfde deel, Jacob en Jan Poppes elk voor een vijfde deel, Willemtie Poppedr. gesterkt met haar man Lickle Bonnes ook voor een vijfde deel (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 120 foto 226).

6 maart 1656 [3e en laatste proclamatie] Bonne Jeeps doet proclameren de aankoop van drie en een half morgen gronden gelegen in het dorp Langezwaag bij de uitgang van de zate van Andries Sijbes, bezwaart met grondgeld, zoals andere Compagnonsgronden, gekocht voor 250 caroli guldens van Lijckle Bonnes en Willem Poppes. (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 113 foto 242 folio 469).

18 januari 1655 [laatse proclamatie] Douwe Jelckes op het Heerenveen doet proclameren de aankoop van een perceel hoogveen zonder grond gelegen in Opsterland op de Cornelis Bonneswijk, hebbende Sioerd Sijtses ten zuiden en Adam Annes ten noorden, groot 128 roeden 7 voet en 6 duim voor het bedrag van 414 caroli guldens en 7 stuivers gekocht van Lijckle Bonnes op’t Heerenveen (bron: archief Nedergerecht Opsterland, proclamatieboeken, inv. nr. 113 foto 130 folio 252).

23 juni 1658 [eerste proclamatie] Sioert Jenckes wonende te Akkrum koopt een huis met plaats gelegen te Nij Katlijk op de noordkant van het Compagnijdiep gekocht voor 150 caroli guldens van Lijkle Bonnes te Sapmeer (bron: archief Nedergerecht Schoterland, proclamatieboeken inv. nr. 121 foto 6).

22 december 1669 De procurator Eijloff namens Pieter Hendricx en Heere Feijtses namens en als voogden over Rienck en Jantien Jacobdsrs ab intestato mede-erfgenaam van Beets Jacobsdr. hun bestemoeder, in de kwaliteit Imperatoren, contra de notaris Irven namens Jan Poppes en Willemke Poppes wed. van wijlen Lijckle Bonnes te Sapmeer, en Jeep Pijters curator over Aeltie Poppes nagelaten weeskind en mede-erfgenaam van wijlen Beijtske Jacobs ieder pro quota (bron: archief Nedergerecht Schoterland, autorisatieboeken inv. nr. 60 foto 348).