TERUG NAAR START
Haencke Broers
GeslachtMan
Leeftijd< 46 jaar
 
Geboren± 1540
Overleden< 1586teStiens (Leeuwarderadeel)
Vader Broer Hanckes
 
 
Broer  Fecke *± 1540
Broer  Boote *± 1547
 
Huwelijk
 
metFeijck Saeckedr.
 Geboren± 1545
 Overleden1611
Kinderen  Sijds
Ymck
Haencke
Sipcke
Beijte
Saecke
Notities persoondorpsrechter van Stiens. Hancke Broers vermeld als dorpsrechter te Steens in 1563 en 1565 (Bron: Sententieboeken, inv.nr. 55, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 8).
In het register van de impost van 1578 staat Hancke Broers vermeld in het dorp Stiens op nr. 338 met een respectabele aanslag van 3 caroli guldens.

17 augustus 1566 Reijmer Reijmerz. doer de Wall verklaart tevreden te zijn dat de bolle (=stier) vanwege Jacoft staande op het land van Hancke Broers die deze bolle in bewaring heeft, door dezelfde Hancke mag worden verkocht om de voeding te betalen die Hancke aan de bolle heeft gegeven en andere bijkomende kosten (Bron: recesboeken, inv.nr. 15, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 21).

23 novemer 1566 Hancke Broers handelend als ontvanger van de boelgoederen van Jan Coster (Bron: recesboeken, inv.nr. 15, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 48).

1 maart 1567 Hancke Broers voor zich zelf en Lieuwe Tijallez. voor zichzelf en zijn broer Douwe als voormonden over de kinderen van Sijts hun zuster, en Tzialle en Meijn, Feijcke Keimpes kinderen, door voornoemde Sijts verwekt en mede vanwege Keimpe Feijckesz. als erfgenaam van Feijcke Keimpesz. (Bron: Sententieboeken, inv.nr. 55, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 40).

20 september 1567 Hancke Broers doet proclameren de aankoop van land te Steens gelegen in de zate waar Hancke Broers woont, gekocht van Folckert ad Widma en Jan Croop (Bron: recesboeken, inv.nr. 14, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 230).

5 juli 1569 sterfhuis wijlen Gosse Hoijtesz. en Trijn zijn huisvrouw te Steens, Inventarisatie op verzoek van de erfgenamen ter presentie van de voormond Hanke Broers als curator over de weeskinderen Pier en Sioert Gosses en Dirck Nijbres voor zijn vrouw (Trijn?) (Bron: weesboeken, inv.nr. 75, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 33).

6 augustus 1569 Hancke Broers doet proclameren de aankoop van 5 en een half pond land, gelegen in de zate waarin Hancke zelf woont, gekocht voor 100 goudguldens van Leijpe Feijckezn. en Meijs Feijckedr. (Bron: recesboeken, inv.nr. 16, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 211).

23 september 1570 Hancke Broerszoon doet proclameren de aankoop van 3 pond land in de zate waar hij zelf woont voor 100 goudguldens van Tijalle Feijckeszoon. (Bron: recesboeken, inv.nr. 17, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 256).

10 maart 1571 Hancke Broers te Steens curator van de 3 jongste kinderen van Goffe Heijtes en Trijn Jans (Bron: weesboeken, inv.nr. 77, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 89).

23 februari 1572 Hancke Broers als curator litis over Schelto Aesges accuseert Schelto Montes (Bron: recesboeken, inv.nr. 17, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 126).

15 maart 1572 Hancke Broers nois Tijepcke Aesges accuseert Schelte Martes te Cornjum (Bron: recesboeken, inv.nr. 17, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 128, 130).

3 oktober 1572 Eeble Hylckez.Hancke Broers en zijn vrouw inzake een achterstallige obligatie (Bron: recesboeken, inv.nr. 17, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 171).

12 juni 1573 heeft Haencke Broers te Steens vanwege Fecke Broers en zijn broer betaald aan de secretaris van Leeuwarderadeel 17 goudguldens, dit naar aanleiding van de boedelscheiding van het sterfhuis van Yet Tziemmedogter die gehuwd was met Fecke Broers (Bron: weesboeken, inv.nr. 77, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 185).

Op 15 november 1573 is voor het gerecht van Leeuwarderadeel verschenen Fecke Broers te Steens met het verzoek tot zijn curatoren aan te stellen zijn 2 broers, Hancke Broers en Boete Broers, beiden mede wonende te Steens, om de administratie van zijn goederen te regelen, aangezien hij “nijet well zijn goederen en coste noch en wiste te regeeren” (Bron: recesboeken, inv.nr. 18, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 39).

11 januari 1575 Claes Pieters te Oltkerk namens zijn vrouw protesteert tegen de opzegging van huur van 5 pondemakten lands aan Hancke Broers. (Bron: recesboeken, inv.nr. 18, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 119).


25 november 1576 vermeld de erfgenamen van Willem Arents te Leckum, waaronder Hancke en Boote Broers te Steens als voormonden van Arent Willems, nagelaten weeskind van Willem Arents te Lekkum. Boelgoed gehouden mede namens andere erfgenamen (Bron: weesboeken, inv.nr. 77, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 252).


22 maart 1582 Taecke Foppen en Hancke Broersz te Steens namens Jarich Sioerds als oldevader van de kinderen van Botte Broers door Sijbren Jarichs verwekt tegen Anna Cornelisdr. huisvrouw van Claes Roeloffsz. te Steens (Bron: Quaclappen Leeuwarden inv. nr. 16699, footo 116).

29 januari 1586 Claes Pijeters en zijn vrouw protesteren tegen de effecten van opzegging huur gedaan aan Feijck Hancke Broers weduwe (Bron: recesboeken, inv.nr. 19, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 265).

4 december 1587 Lolcke Romckez. wonende te Leeuwarden, mede namens Fopck en Geert zijn zusters en in die kwaliteit erfgenamen van wijlen Romcke Lolckez. en vanwege Jelle en Lolcke Annezonen zijn volle zusterlingen als erfgenamen van wijlen Aebbe Lolckez. contra Taeke Foppez. te Steens in den name van en als erfgenaam van zijn kind door wijlen zijn vrouw Fopcke Tiepckedr. verwekt, Jettie Roelofsz. tot Ee, te Dongeradeel voor hem zelf en als erfgenaam van wijlen Tiepcke Roeloffs zijn broer, Sas Saeckedr. echte huisvrouw van Bennert Foppez. te Hallum en Feijck Saeckedr. wed. van wijlen Haencke Broersz. tot Steens (Bron: Quaclappen Leeuwarden inv. nr. 16702, foto 194).

18 december 1591 Dr. Syts Popma als curator over de weeskinderen van Pieter Beyma citeert de weduwe van Haencke Broers te Steens en de Erven van Outger Martens om te betalen de “eijgge” uit Oltenera Zate te Arens(Arum?) (Bron: recesboeken, inv.nr. 20, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 110).

11 oktober 1597 [geregistreerd 15 juni 1798] Impcke Teijes voor mijzelf en mede vanwege mijn vrouw Jaed Ulbedr. echtelieden te Wirdum, Frans Luijties voor mijzelf en mede vanwege mijn vrouw Doed Sijtzedr. wonende te Deijnum, Ids Sijdses wonende te Grouw, Hoite Hoijtes te Arum, Feijck Haencke Broers weduwe wonende te Steens als moeder van mijn kinderen door Haencke Broers verwekt en in die kwaliteit erfgenamen van moeie en oudmoeie Reinsck Idsedr. in leven gewezen mater van het convent Engwerd verklaren dat Abbe Teijes en Jets Sentiusdr. echtelieden te Wirdum ons verschoten en toegeteld hebben 75 goudguldens, onder hypotheek en vruchtgebruik van 1 pond nijland gelegen bij Wijtgaarder molen (Bron: Hypotheekboeken, inv.nr. 170, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 64).

3 mei 1600 Roelof Jacobs schoenmaker, burger te Leeuwarden [niet te traceren in de burgerboeken], Feijck Saeckedr. wed. van Hancke Broers wonende te Steens aan de Truijrderburen, Jacob Jansz. schoenmaker, burger te Leeuwarden uit naam van Grietje Jacobs verklaren verkocht en overgedragen te hebben aan de oudsten en broederschap van Het Soete Jesus Gilde te Leeuwarden 5 en een half pond land met een kleine terp land en de stede daarop gelegen, waarop Harmen Taeckes huis staat, hebbende de Oudelantsweg ten zuiden, en Sibrand van Burmania ten noorden, te Steens verkocht voor 60 goudguldens het pond (Bron: Hypotheekboeken, inv.nr. 170, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 143).



4 december 1611 Inventaris in het sterfhuis van de Feijcke Saeckes weduwe van Haencke Broers te Steens op verzoek van Aeme Rintses als wettige voorstander van zijn kind Haencke door wijlen Haencke Haenckedr. verwekt, ter presentie van Sijts, Fopcke, Ymck, Beijts en Sipcke Haenckedr. en Saecke Haenckes, sampt Jacob Gerloffs, Aele Hilbrands Tied Tiepkckes en Pieter Lieuwes als voogden van voorschreven Sydts, IJmck, Beyts en Sipcke hun huisvrouwen in bijzijn van Hotze Wibrants en Douijna. Inventarisatie: Huis groot 15 vack op Claercamperland, met 38 pondematen land. een 5 roeden grote hooiberg en enig geboomte bij het huis. Eigen land: 18 pondematen eigen land in het dorp Steens en diverse stukken door wijlen Feijcke zelf gebruikt. Ongeveer 3 pondematen land bij Wijngestate te Marrum en nog enige eijnsen land bij Wijngestate te Marrum gelegen. Vee: 7 koeien, 4 rieren, een Twenter Bulle, 6 hocklingen, 5 lammeren, 5 winterbargen, 9 eenden toekomende aan Pieter Lieuues 10 hennen met een haan, 3 merrie’s, een veulen, enige duiven toekomende Pieter Lieuues, enig hooi en stro in de hooiberg, een sluick schove, 4 stro schoven. Brieven en dergelijke: een koopbrief van grondrente van 5 en halve gg jaarlijks, gekocht van Foeckel weduwe van Alle Hettes te Hallum, gedateerd 28 april 1556, een koopbrief van 5 en half pondematen land te Steens gedateerd 16 april 1569 door Keijmpe Feijckes voor de helft en Meijns Feijckedr voor de andere helft gekocht van Tijeerdt Intes haar man, koopbrief van 3 en half ondematen land gelegen op het oudland bij Steens van Mary Juckes gedateerd 21 mei 1570. en een aantal gerechtigheden van land gekocht van Douwe Pieters volgens koopbrief van 11 mei 1599 (Bron: weesboeken, inv.nr. 84, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 75-78).