TERUG NAAR START
Johan [Roelofs?] ten Caette
GeslachtMan
Leeftijd< 29 jaar
 
Geboren± 1560
Overleden< 1589teVriezenveen
Vader Roloff thon Kotte
 Geboren ± 1530
 Overleden > 1588
 
Huwelijk
 
metFenne Johans
 Geboren± 1560
 Overleden> 1589
Kinderen  Henrick
N.N. Johans
Notities persoonhad zijn erf op het Oosteinde ergens in de buurt van nummer 119.
In het boterpachtregister van 1583 en 1584 wordt Johan ton Kotte vermeld met 8 akkers land. In het boterpachtregister van 1586 staat vermeld "Kott Johan".
In het boterpachtregister van 1589 staat vermeld "Johan ton Cotte dorch Fenne Johans".
In 1585 staat in het restantenregister van de boterpacht vermeld Roleff thon Kottes Johan. Dit erf lag echter westelijker meer richting het uiterste Westeinde. Dit zou erop kunnen duiden dat de vader van Johan Roelof heette. In hedendaags Nederlands zou de naam luiden Roelof ten Cates Johan, ofwel Johan zoon van Roelof ten Cate. Dit wordt bevestigd door een omschrijving in een restanten register van boterpachten met een betaling van boterpacht op 16 juni 1586 waar daadwerkelijk vermeld wordt Roloff thon Kotte dorch sin sonne Johan. De achterstallige boterpacht bedraagt over 1585 en voorgaande jaren maar liefst 57 pond boter. Dat was in totaal toch een achterstand van zo’n 2 jaren boterpacht.
Of Roelof ten Cate die aan het Westeinde woonde daadwerkelijk de vader is van Johan ten Cate die woonachtig was aan het Oosteinde is echter allerminst zeker. Er kunnen zeker twee Johans ten Cate zijn geweest.
Johan (die van het Oosteinde) zou omstreeks 1588 overleden moeten zijn, want in dat jaar staat in het boterpachtregister de volgende vermelding: Johan ton Kotte zaliger sijn wijff" en in 1589 "Fenne Johans van wege zaliger Johan ten Cotte".
Ondanks deze informatie komt in het verpondingsregister van 1601 aan het Oosteinde (ter hoogte van nummer 119) Johan ten Cate voor, alsof hij nog steeds zou leven. De vraag is dan ook of deze informatie correct is. Mogelijk werd gewoon de weduwe bedoeld. Maar het kan ook een zoon van de overleden Johan zijn. Mogelijk zit er in dat geval nog een extra geslacht tussen Johan ten Caette en Fenne Johans.
In het verpondingsregister van 1601 wordt Johan ten Katte genoemd met 4 mudde roggen minus 1 schepel, 6 koeweiden en 4 dagwerk hooiland. Daarvoor moet hij aan belasting 3 gulden, 6 stuivers en 4 penningen betalen. Verder staat aanvullend vermeld dat hij jaarlijks belast is met de betaling van 1 mud rogge aan de weeme (pastorie) en 1 mud rogge aan de vicarie van het Heilige Kruis (bron: het verpondingsregister van Twente van 1601; transcriptie uitgave Vereniging Oudheidkamer Twente 1985).
Ook nog genoemd in het belastingregister op paarden, varkens en schapen van 1602 onder de naam van Johan ten Caette. Had toen 2 paarden en 2 varkens.
Hoewel deze Johan ten Cate uit 1601-1602 een andere persoon zou kunnen zijn van de Johan uit 1583-1588 ga ik daar vooralsnog niet vanuit. Het komt vaker in belastingregisters voor dat verouderde informatie bleef staan.

In het boterpachtregister van 1619 staat als nieuwe bewoner van dit erf Luichen Pauwels vermeld. Ik vermoed de schoonzoon van Johan Roelofs ten Cate. Zijn nakomelingen nemen de naam ten Cate ook over, terwijl de eigen familienaam van Luichen Pauwels "de Korte" als alias door de nazaten werd gedragen.