TERUG NAAR START
Geesjen Coerts
GeslachtVrouw
Leeftijd75 of 76 jaar
 
Geboren1648teVriezenveen
Overleden1724teVriezenveen
Vader Coert Wolters
 Geboren 1613
 Overleden > 1653
Moeder N.N. Geerts
 Geboren ± 1615
 Overleden > 1692
Broer  Hendrik
Zus  Kunnigje *± 1650
 
Huwelijk ± 1670
 
metBerent Jansen Brouwer (Kuiper)
 Geboren± 1640
 Overleden< 1681
Kinderen  Jan Berents
Kunnigje Berents
Kerkelijk huwelijk 20-11-1681 te Vriezenveen
 
metJan Berentsen Kruis (ook Brouwer)
 Geboren± 1650
 Overleden± 1703
Notities22-10-1681 - Jan Berentsen Zoon van Berent Hendrikzen Kruijs J.M. en Geesjen Coerts N. Wed.e van wijlen Berent Brouwer beijde op ’t Vriesenveen. copul: den :
Kind  Berend Jansen
Notities persoonGeesjen maakt haar testament op 11-04-1705 (archief Schoutambt Vriezenveen inv. nr. 2673). Zij vermaakt een halve katerstede, gelegen in het land van jonge Jan Hoogen, die gemeenschappelijk eigendom is met Berent Jansen Brouwer (zoon van haar 2e man Jan Berents Kruis), aan de 2 oudste kinderen van haar zoon Jan Berents Brouwer, welke genaamd zijn Berent en Joanna Brouwers. Joanna werd voorts nog haar beste kleed toebedeeld. Berent komt ook nog één van de twee beste dekenkisten toe. Aan Gods armen komen 50 gulden toe en een ton bier. De overige goederen en tegoeden worden nagelaten aan haar 3 kinderen Jan Brouwer, Kunnigjen Brouwers en Jan Berents Brouwers (bron: Archief Schoutambt Vriezenveen, inv. nr. 2673).

Geesjen Coerts is in het Archief van Huize Almelo een paar keer te vinden in verband met een mishandelingszaak door haar zoon Berent Brouwer, gehuwd met Grietien Schols.
Het is trouwens opmerkelijk dat Geesjen bij voortduring aangeduid wordt als de weduwe Brouwers, terwijl ze toch na het overlijden van haar man voor de tweede keer getrouwd was met Jan Kruijs. De status van haar eerste man die schout was, was kennelijk belangrijker.
Allereerst speelt er al een kwestie in 1714 wegens belediging door Berent van zijn moeder en zijn vrouw Grietien Schols. Hij had z´n vrouw met een tang geslagen en z´n moeder uitgescholden voor "du olde donder, du olde hoer, du olde hexe, ouden duijvel". Z´n vrouw had hij uitgescholden voor "suip todde" en "dronken beest". Het kwam zoon Berent te staan op een heel hoge boete van 1.000 gulden. Als getuige verklaarde de predikant van de Goel dat Berent zich tijdens z´n huwelijk al ernstig misdragen had "alle goddelijcke en natuurlijke wetten ten sijden stellende".

In 1714 is sprake van het gezamenlijk bezit door Geesje Coerts van het huis van de wijlen de richter Swams te Almelo met Jan Boer (bron: AHA 3146 d.d. 21-3-1714 foto 346).

Berent beterde z´n leven echter niet. In 1719-1720 dient er opnieuw een rechtzaak tegen hem. Berent had z´n moeder met een tang tot bloedens toe geslagen en uitgeshcolden voor "duyvel" en "hexe". Diverse getuigen komen opdraven en verklaren dat ze de weduwe Scholtinne Brouwers op straat hadden horen schreeuwen: " Here Godt, o Lieve Heer, hûlpe, hûlpe" terwijl ze gezien hadden dat Geesjen een hand voor de borst hield en een lamp in de hand (ter afweer?).
Notities geboortebron: Archief Huize Almelo inv. nr. 2932, betrokken bij gerechtelijk onderzoek in 1688 inzake een ruzie tussen Anna Braemer en Arent Herms. Is getuige in dat onderzoek en verklaart dan 40 jaar oud te zijn.
Notities overlijden11-04-1705 testament van Geesjen Courts wed. van zaliger schultus Jan Berents Brouwer vermaakt aan haar zoon Jan Berents Brouwer oudste kinderen Berent en Janna Brouwers de halve kotterstede, het haqlve huis en de halve gaarden, onverscheiden met Berent Jansen Brouwer gelegen in de landerijen van jonge Jan Hoogen, verder zal hun elk worden uitgekeerd 100 gulden. De dochter van Jan Brouwer, Janna krijgt ook nog haar beste kleed ter nagedachtenis aan haar grootmoeder en Berend, de zoon van Jan Brouwer zal krijgen één van de twee kledingkisten. Voor Gods armen legateert ze 50 gulden en een ton bier. haar verdere na te laten goederen activa en passiva komen haar 3 kinderen toe: Jan Brouwer, Kunnigjen Brouwers en Berent Jansen Brouwer. Kantlijn 19-03-1709 bekrachtigt Geesje Brouwers haar testament opnieuw (bron: archief schoutambt Vr. veen inv. nr. 2673 foto 059).
.


Op 23-4-1724 worden op verzoek van de erfgenamen van Geesjen Coerts, wed. van wijlen de scholtes Brouwer, door de Heer van Almelo de volgende goedemannen aangesteld: Albert Freriks Jonker en Jan Hendriks Post. De volgende voogden (mombaren) worden aangesteld over de onmondige kinderen van Berent Brouwer: de scholtes Claas Cruijs en Jan Smit (inv. nr. 2960 HAA). Later wordt jan Hendriks Post "om redenene"vervangen door de kerkmeester Fredrik Fronten.

Op 18-4-1724 is door de Heer van Almelo, op verzoek van Bernardus Smelt en Jan Brouwer, Berent Brouwer als hun gemachtigde in de boedelscheiding, als medeerfgenamen van Geesjen Coerts.