Notities persoon | Ik vermoed dat Jonge Jan Frericks (er was ook een Olde Jan Frericks) de vader was van Jan Jansen Jonkman of Jongman. De naam Jonkman zou dan afgeleid zijn van de toevoeging van de naam Jonge voor de naam van Jan Frericks. De toevoeging Jonge duidt er vaak op dat er mogelijk op dat er een broer was met de zelfde naam en het gegeven dat er in deze tijd ook een Olde Jan Frericks was lijkt deze hypothese mogelijk te bevestigen. Beiden woonden aan het Oosteinde. Hun beider erfen waren ca. 6 akkers in omvang. In 1661 is er sprake van Jonge Jan Frericks weduwe. In 1664 is de hoofdbewoner van dit erf Derk Wanders. Het erf is dan nog 3 1/2 akker groot.
In het boterpachtregister van 1631 staat vermeld "Jonge Jan Frerix neemt op sich van sine vader Freric Engberts 6 1/2 akker land.
Frerik Eskens heeft in 1633 een conflict met Jonge Jan Frericks over de aankoop van een stuk land (bron: AHA inv. nr. 3212). Frerik had 1600 gulden geboden voor de landerijen van Jonge Jan Freriks. Echter deze verklaarde hier 2000 goldgulden voor te hebben gevraagd en dat zou zijn geaccordeerd. Ook is er nog een discussie over een aanvullende 100 gulden voor het houtgewas. De landerijen worden uitvoerig beschreven het betreft in eerste instantie een omschrijving van de landerijen zoals verkocht door vader Frerick Engelbers en zijn vrouw Jutte aan hun zoon Jan Frericks op 26 juli 1629, het is een erg uitgbreide akte met veel voorwaarden de landerijen waren: hun vierdel stuks land en huis en hof en schuur, zoals de echtelieden het zelf bewonen, gelegen tussen het land van Johan Hendrikcs, alias Braemhaer over de gehele lengte van de dalzijde tot het veen aan de oostzijde en westelijk is het land gelegen van Willem Frericks (buitendijks) en Johan Hendricks zaliger Timmermanszoon binnendijks gelegen tot aan de kerkweg, boven de kerkweg ook het land van Willem Frericks. Verder nog een akker turflandop de Oosterhoeve, links gelegen de akkers van Jan Albers en Jan Hermes en oostelijk verkopers Frerick Engelbers eigendom. Twee akkers onverscheiden land, waarvan 1 akker tussen het land van oostelijk Jan Albers en Jan Hermes en westelijk Jasper Jansen en een akker turfland van den Olden weg tot aan de Nije Schipsloot, daar waar nu de sluis in gemaakt is.Het zal de vader volgens deze verkoop vrij staan op de westelijke 2 [turf]akkers, tussen de twee Schipsloten, naar eigen believen boekweit te zaaien in de "torffgrefften of loekuilen soo Frerick Engelbers vorschr. en Wolter Courds te samen van zall. Berendt Cluppel gecofft hebben, ook wordt met Woplter Courds een stuk hooiland gedeeld in de Geesterense marke, welke genaamd is de Hilberinkzijde, gelegen boven de Plaijlanden, tussen de Meijers en Vrijlicmanksoverzijde. En in dezelfde markt nog een stuk land genaamd de "oosteren deele", gelegen aan de Bavesbeek, strekkend aan het land van Johan Luikes aan de ene kant en aan de andere kant gelegen naast Willem Frericksland. En dat voor een bedrag van 1300 goldgulden, ieder gulden van 28 stuivers en van deze som hebben Frerick Engelbers en Jutte hun zoon Jan tot een bruidschat gegeven 200 goldguldens. |
|