Notities persoon | Volgens de ondertrouwakte snijder (kleermaker) van beroep, evenals zijn oom Pieter Jansen Vos, ook van Vriezenveen afkomstig en in Amsterdam woonachtig. Volgens de poortersregistratie van het huwelijk staat hij echter te boek als komeniehouder (kruidenierswinkelier). Op 20 april 1684 koopt Barent , net zoals zijn oom Pieter Vos, een huis aan de Zeedijk van de familie Spaaroog, gelegen bij de Oude Kolk, aan de Noordzijde van het Frans Talingensteegje. Het huis is genaamd de "Twee vergulde Bassen" en was voorheen een smederij geweest en in de koopbepalingen stond (waarschijnlijk uit concurentieoverwegingen) dat er geen smederij meer zou mogen worden gevestigd. Het huis kost Barent 3500 gulden. Toch een aardig bedrag voor die tijd. (Bron: kwijtschedingen, archief gemeente Amsterdam).
Mogelijk was de vader van Barent niet Frerik Jansen Fronten, maar Frederik Hermansen Fronten geboren ca.1630, theoretisch is dit ook nog mogelijk. De familie Fronten was in de 17e eeuw vrij omvangrijk in Vriezenveen.
Barent had een broer Jan Fredriks die te Den Haag op 21-03-1677 in ondertrouw ging, hij heet dan afkomstig te zijn van Overijssel en huwde Aagje van Poelenburg. Deze broer Jan uit Den Haag treedt later op als voogd voor zoon Henricus. het echtpaar laat in den Haag een aantal kinderen dopen in calvinistische kerken (Kloosterkerk en Grote Kerk).
Barent Fronten huwde in de Jansenietische Katholieke Kerk Sint Nicolaas op 20-9-1671. Getuige bij het kerkelijk huwelijk is o.a. Marritje Vos (echtgenote van oom Pieter Jansen Vos). Barent wordt als komenijhouder (kruidenier) in het poortersregister van Amsterdam ingeschreven op 18-11-1671. Hij is één van de groep Jansenistische Katholieken die Vriezenveen in het 3e kwart van de 17e eeuw de rug toekeerden. Ook Barents oom Pieter Jansen Vos behoorde tot deze groep. Barent Fronten wordt begraven op 2-5-1686 in de Oude Kerk. Katholieken hadden nl. geen eigen kerkhof. In een testament van Jan Smelt en zijn vrouw uit 1688 komt een broer Jan Fronten naar voren die in Den Haag woonachtig is. Hij wordt benoemd tot voogd over Barents zoon Henricus. Jan Fredriks Fronten huwde op 21-03-1677 te Den Haag Aagje van Poelenburgh. In een testament van Maria Hendrix uit 1703 (opgemaakt bij notaris de Winter) komen de volgende Vriezenveners nog als erfgenaam naar voren: Jan Arisz Fronten (2 zilveren dukaten) Barent Wicherts, zoon van Jan Wicherts (eveneens 2 zilveren dukaten). Barents broer Jan Fredriks Fronten, die in den Haag woonachtig was, wordt bedacht met een gouden schaaltje ter waarde van 100 guldens. In latere herziene testamenten van Maria worden de Vriezenveners trouwens niet meer vermeld. Maria is gedoopt als Maritje op 26-2-1645 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam als dochter van Henrick Elberts en Magdaleen Jans. Zie ook 2e huwelijk van Marritje Hendricx in 1687 met de Vriezenvener Jan Fredriks Smelt. | Notities overlijden | begraven in de Oude Kerk |
|