TERUG NAAR START
Frerick Jansen Glasemaker
GeslachtMan
Leeftijd< 60 jaar
 
Geboren1619teVriezenveen
Overleden< 1679teVriezenveen
Vader Jan Lukas Ooster
 Geboren 1567
 Overleden > 1660
Moeder Griete Frerix
 Geboren ± 1575
 Overleden > 5-4-1639
Broer  Luicken
Zus  N.N.
Zus  Gebbe *1610
Broer  Berent *± 1615
 
Huwelijk
 
metN.N. Grobben
 Geboren± 1620
Kind  Marrigjen
Notities persoonHeeft een erf aan het Westeinde van maar liefst 10 akkers (boterpachtregister 1658), wordt in de boterpachtkohieren overigens nooit met z’n patroniem aangeduid, wordt in de boterpachtkohieren van 1670 nog genoemd. In het kohier van 1679 staan de kinderen van Frerick Glasemaker genoemd, een aanduiding dat Frerick dan moet zijn overleden.
In 1659 heet Frerick Jansen de zoon te zijn van Ooster Jan Luickens en zwager van Joan Olijslager (bron: AHA inv. nr. 3000).

bron: archief Huize Almelo getuige inzake gerechtelijk vooronderzoek in 1655, is dan 36 jaar oud. (inv. nr. 2932).
Het betreft een voorval dat had plaats gevonden in de herberg van Jan Hendrix Spanien, waar Luicken Frerix te luiddruchtig bij zijn biertje en zijn pijp tabak zou hebben gezongen. De waardin, die niet gediend was van zingen in de herberg, zette Luicken Frerix uit de zaak tot ongenoegen van Luicken Frerix die de waardin vervolgens voor dief uitschold en daar ging de rechtzaak over. Frerick had achter op de deel van de herberg gestaan en had van de hele zaak niet veel meegekregen.

Naar aanleiding van een ruzie op zondag 24 maart van het jaar 1658 is Frerick in 1660 zelf onderwerp van een rechtzaak tussen hem en Jan Berents Cuiper. Er was op deze zondagavond een bijeenkomst in hert huis van Jan Bartels kerkmeester, waar gericht gehouden werd. Meerdere personen waren aanwezig, waaronder de doktoren Hulst en ten Tusschede. Frerick beschuldigde Jan Cuiper, die rustig bij de haard zat, van eerdere mishandeling, ook beschuldigde Frerick Jan Cuiper van diefstal van balken. De laatste verklaart ze echter met toestemming en betaling te hebben meegenomen. (Archief Huize Almelo inv. nr. 2932).


-breukgericht Almelo: 3-11-1659 boete van een rijkdaalder voor Lambert Glasemaeker (de jongste van de Glasemakers) die voor het slaan van een klomp met drek en het met `pisse" overgieten van Frerick Glasemaeker voor het huis van Tonnis Bruins, alwaar Evert ter Hachreise inwonend is, het mes had getrokken tegen Jan Pouwels . Verder wordt Lambert verplicht 12 gebroken glazen in de stal heel te maken (bron: AHA inv. nr. 3245).

12-08-1660 heeft Jan Bartels Schult op’t Vrieseveen de volgende breuk aangegeven:
Freerick Glasemaker heeft de dochter van Jan Bruins, Fenneken Janssen uitgescholden voor een hoendermoordenares en wenste haar de duivel toe en noemde haar een "aarde dierinne" verder nog voor een hoer en een hoerenkind. Fenneken had hierop geantwoord "bin ick een hoer, off een hoerkindt, so bistu een tooverschen Soone". Hierop had Frerick dan weer geantwoord "soo bistu een tovenaersche dochter". Frerick is niet verschenen voor dit voorval op Huize Almelo. Zijn zaak werd daarom aangehouden. Fenneken verschijnt wel voor het gerecht en bepleit haar onschuld, maar krijgt toch een boete van 3 rijksdaalders, die ze gelijk betaalt en waarvan de Heer van Almelo haar 2 rijksdaalders uit consideratie en bijzondere omstandigheden teruggeeft (bron: AHA inv. nr. 3245).
Notities geboortebron: archief Huize Almelo getuige inzake gerechtelijk vooronderzoek in 1655, is dan 36 jaar oud. (inv. nr. 2932).