TERUG NAAR START
Egbert Berends de Groote
GeslachtMan
Leeftijd< 80 jaar
 
Geboren± 1680
Overleden< 1760teVriezenveen
 
Huwelijk ± 1715
 
metJennigjen Egberts
 Geboren± 1680
 Overleden< 1748
Kinderen  Berend
Kunnigjen Egbers
Egbert
Hendrik Egberts
Aeltjen
Huwelijk < 1748
 
metJenneken Berents
 Geboren± 1700
 Overleden> 1748
 
Notities persoonwoonde aan het einde van het Oosteinde nr. 412, in de buurt van de Jan Butens (Berkhof). In het verpondings- en contributie-register van 1723 reeds vermeld als Egbert de Grote en in het verpondingsregister van 1734 vermeld als Egbart Beerens. Wordt in het hoofdgeld van 1737 aangeslagen voor 2 personen en moet 1 gulden betalen, dat is 0,50 per persoon en daarmee iets boven het gemiddelde van het Oosteinde per bewoner dat jaar (gemiddeld = 0,46). In 1753 wordt hij nog in het hoofdgeldkohier genoemd. In 1760 woont op dezelfde plek een zekere Gerrit Dodde, schoonzoon, hij noemde zich volgens AndrĂ© Idzinga (Vriezenveners.nl) ook wel de Groot en hij was getrouwd met Aeltjen de Groot, de dochter van Egbert Berends de Groot. In 1801 verkocht hij het oude erf van de familie de Groot aan de familie Berkhof (de admiraal Wicher Berkhof bracht er z’n jeugdjaren door)
Egbert is niet in de boterpachtregisters te vinden en waarschijnlijk was hij ook geen boer, maar ambachtsman. Mogelijk evenals meerdere leden van deze familie timmerman. een drietal achterkleinkinderen van Egbert is later in de handel in Sint Petersburg te vinden.
In 1748 wordt het gezin genoemd, met dan alleen nog inwonend de jongste dochter Aeltjen. De vrouw van Egbert is dan echter genaamd Jenneken Berends, of dit een verschrijving is of een andere echtgenote is onduidelijk, waarschijnlijk is hij voor een tweede keer getrouwd.
André Idzinga (Vriezenveners.nl wijst aan nog een andere Egbert Berends (gehuwd met Fredrikjen Hendriks) de naam de Groot toe. Deze leeft tegelijkertijd. Ik heb het idee dat dit onjuist is, in elk geval is bij geen van de dopen van hun kinderen de naam de Groot vermeld.

In het register van de 1000e penning van 1751 wordt Egbert Berents [de Groot] aangeslagen voor een vermogen van 300 gulden (Statenarchief van Overijssel inv. nr. 2556). Met dit vermogen behoorde Egbert zeker niet tot de armlastigen, maar ook niet tot de bovenlaag van meer welgestelden.

Op 28-10-1751 kopen Egbert de Groote en zijn huisvrouw wat bouwland, gelegen in het zogenaamde Kintmanland, voor en bedrag van 112 car. guldens van de wed. van Jan Wilms (Bron: Schoutambt Vriezenveen, inv. nr. 2675).

Later woont schoonzoon Gerrit Jansen Dodde op dit erf (bron: Boerboek).