Notities persoon | Hiltje kon schrijven, uit de vele hypotheekaktes is af te leiden dat ze ondertekent met haar eigen handtekening.
Mogelijk is Hiltje Hendriks voor een tweede maal gehuwd met een zekere Idse Jans (30-11-1752). [eerder huwelijk 26-8-1742 te Rottevalle met Geeske Jacobs?] Ids Jans; tr. 1. Rottevalle 26 aug. 1742 Geeske Jacobs (bdn v Rott.), tr. 2. ald. 30 nov. 1752 Hiltje Hendriks (bdn v Rott.), In het lidmatenboek van de Herv. kerk van Rottevalle komt de volgende aantekening voor: "1755- Den 8 sten meij is op hare belijdenis angenomen en en van de Mennoniten overgekomen Hiltje Hendriks huisvrouw van Idze Jans". Ze is overleden in 1775 volgens de lidmatenregistratie van de kerk.
In het lidmatenoverzicht van de kerk uit 1761 staat vermeld Hiltje Hendriks huisvrouw van Idse Jans. Op 23 augustus 1767 staat Hiltje Hendriks huisvrouw van Idse Jans eveens vermeld als lidmaat onder Achtkarspelen.
Hiltje Hendriks wordt op 21 februari 1771 genoemd in een verslag van de kerkeraad; heeft ruzie met Hinke Reinders [weduwe van Rienk Eelkes]; moeten zich beide van het avondmaal onthouden vanwege "haar groote oneenigheid, wrevel en boosheid, die predikant en ouderling in de huisbesoekinge ontdekt hadden met ernstige vermaaninge tot vereeniging en vreedsaam samenwoninge". Op 20 mei 1771 genoemd in verslag kerkeraad; gemaand tot "eenigheid en vrede". | Notities geboorte | Ik heb de overtuiging dat Hiltje Hendriks de dochter is van Hendrik Sierds en Teetske Hessels.
Ik heb lange tijd gezocht naar en ouderpaar Hendrik en Jetske, immers de oudste dochter (het enige gedoopte kind van het gezin Jelke Jans en Hiltje Hendriks) heette Jetske en dan ligt het voor de hand om te veronderstellen dat het eerste kind als dochter vernoemd is naar de grootmoeder van moederszijde. Een dergelijk echtpaar dat in dit plaatje paste heb ik niet kunnen traceren in de buurt van Rottevalle, waarbij ik niet alleen in Rottevalle, maar ook rond Rottevalle heb gezocht. Nu las ik ook dat overleden familieleden bij naamsvernoeming voorgaan en de gebruikelijke voorrangsregels kunnen doorbreken. Ik heb dit fenomeen trouwens vaker daadwerkelijk aangetroffen in de regio Rottevalle. Dus Jetske zou dan een overleden zuster van Hiltje Hendriks kunnen zijn.
Hendrik Sierds had een zuster Hiltie Sierds, daar zou onze Hiltje (gedoopt in 1647 te Buitenpost) naar vernoemd kunnen zijn. Ook hier zal het mogelijk om een vernoeming van een overleden zuster gaan.
In het geval van het gezin Hendrik Sierds en Teetske heette de oudste dochter Jets of IJets Hendriks. Ik heb een echtpaar gevonden dat mogelijk aan deze voorwaarden voldoet en waarbij ook nog eens de namen Hiltje en Teetske kunnen worden verklaard, en dus ook de naam Jetske -gedoopt in 1729- het oudste dochtertje van Jelke Jans. En dit echtpaar heet Hendrik Sierds en Teetske Hessels. Ze woonden in Rottevalle (onder het behoor van Achtkarspelen).
Waarom de oudste dochter van Jelke Jans en Hiltje Hendriks niet vernoemd is naar haar grootmoeder Teetske is dan wel de vraag. Het eerste kind (en enig gedoopte kind in 1729) heet Jitske en niet Teetske, wat verwacht zou mogen worden volgens de algemene vernoemingsregeles; echter Teetske leefde in 1729 nog (zelfs in 1761 als lidmaat van de kerk te Rottevalle vermeld) en Hiltje had een zuster (tenminste als mijn hypothese klopt) die Jets Hendriks (gedoopt in 1689 te Opeinde) heette en mogelijk reeds overleden was in 1729, dus dan lag het mogelijk meer voor de hand om een overleden zuster van moederszijde te vernoemen en niet een nog levende grootmoeder. Dat zou de naam Jetske/Jitske perfect kunnen verklaren. Daarnaast duikt ook de naam Teetske op in het nageslacht van Jan Jelkes en Hiltje Hendriks. Een dochtertje van Jan Jelkes [zoon van Jelke Jans en Hiltje Hendriks] heette Teetske. Deze naam kan dan ook mooi via de familielijnen verklaard worden. Wellicht was deze Teetske gedoopt in 1780 te Drachten vernoemd naar haar grootmoeder ofwel was er wel degelijk een dochtertje in het gezin van Jelke Jans en Hiltie Hendriks met de naam Teetske geboren en die op jonge leeftijd was overleden. Aangezien Jetske het enige kind was dat werd gedoopt valt dit verder niet met zekerheid vast te stellen. Alle puzzelstukjes qua naamgeving kloppen bij de koppeling aan het ouderechtpaar Hendrik Sierds en Teetske Hessels, daarom heb ik dit echtpaar als de ouders aan Hiltje Hendriks gekoppeld. Het is wel zo dat van Hiltje in dit geval geen doop te vinden is en van haar andere (vermeende) zusters en broer wel. Echter het is in Rottevalle een wisselend verhaal met dat dopen. Het ene kind werd wel gedoopt en het andere niet. Bovendien werd de vader Hendrik Sierts die trouwens de aanzienlijke functie van dorpsrechter en belastingontvanger in Rottevalle bekleedde vanwege zijn afwijkende godsdienstige overtuigingen [ze zouden erger zijn dan het remonstrantse gedachtengoed] in 1726 uit de Gereformeerde Kerk van Rottevalle gezet. Hij zal waarschijnlijk het doopsgezinde gedachtengoed hebben aangehangen en werd dus geëxcommuniceerd uit de kerk. Het zou met dit gegeven dus helemaal niet vreemd zijn dat hij zijn jongste dochter niet had laten dopen. Tenslotte blijkt uit hypotheekakten dat Hiltje Hendriks kon schrijven, ze ondertekende de hypotheekakten altijd met haar handtekening, iets wat je van een dochter van een dorpsrechter ook zou mogen verwachten. | Notities overlijden | volgens het lidmatenregister uit 1767 van de NH kerk van Rottevalle was Hiltje woonachtig onder het behoor van Achtkarspelen en is ze overleden in 1775 (volgens kanttekening bij deze ledenlijst). |
|