TERUG NAAR START
Claas Hendrix
GeslachtMan
Leeftijd> 44 jaar
 
Geboren± 1610teVriezenveen
Overleden> 1654teVriezenveen
Vader Henrick Claessen
 Geboren ± 1585
 Overleden > 1654
Moeder N.N.
 
 Overleden < 1654
 
Huwelijk < 1637 te Vriezenveen
 
metTrijne Everts van Weerselo
 Geboren± 1610
 Overleden< 1654
 
Notities persoonbron persoon: breukgericht AHA inv. nr. 3217-foto386. Hij wordt genoemd de oudste zoon van Hendrick Claassen (foto 394).
Het huis en erf van Claas Hendrix zijn in 1654 gelegen op de landerijen van Wolter Derks (Westeinde in de buurt van de huidige Grote Kerk).

Bezat een gaarden waarvan de verhypothiceerde renten die deels (de rente van 50 goldgulden) de koster toekwamen en deels (de rente van 40 goldgulden) de armen. Dat bleek uit een extract van het armenboek uit de tijd dat Otto Frederix schout was en Henr. Arentsen predikant (rond 1670). Het oorspronkelijk armenboek zou door de koster verduisterd zijn. De gaarden behoorde als emulent bij de kosterij en elke nieuwe koster verwierf het op die wijze. De gaarden was toen gelegen in het "Jan Frericksland". De schoonouders van Claas Hendrix hadden de gaarden verhypoticeert in 1637 (27 mrt. geprotocolleerd voor het Vriezenveense gericht). De koster, Evert van Weerselo en diens vrouw Aele hadden de gaarden eerder verworven van Jan Frericks.

De schuld van 90 goltguldens wordt door Hendrick Claessen ende Aele Pouwels vanwege de nalatenschap van de moeder van hun zoon Cleas Hendrix aan de kerkmeesteren betaald, zodat deze vrij over de gaarden zou kunnen beschikken (datum: 5-9-1654).
Op 5 november 1654 wordt de gaarden verkocht aan Willem Frerix.
De zoon van Evert van Weerselo, Hermen Everts Coster wordt op deze gang van zaken door de kerkmeesters en armenbestuurders van Vriezenveen in 1670 aangesproken. Volgens de kerkmeesters kwam de rente geheel aan de armen toe. Ze eisten de renten uit het verleden op dat de armen toekwam.
Claas Hendrix verklaart op 15 augustus 1670 dat hij de inkomsten altijd heeft afgedragen aan de koster en niet aan de kerkmeesters ten behoeve van de armen. Hij stelde dat zijn zaliger vrouw Trintien Everts ook altijd gezegd heeft dat de "coster in der tijt de rente van voorn. capitael toequam". Met "capitael" wordt hier de verheypoticeerde gaarden bedoeld.
Ook een zekere Pouwel Janssen genoemd de zoon van Hendrick Claessen (gezien het patroniem zal hier stiefzoon worden bedoeld; kennelijk was Aele Pouwels eerder gehuwd geweest met een Jan N.N.) verklaart in 1670 dat de kerkmeesters nooit van zijn zaliger vader Hendrick Claessen enige rente inzake de betreffende gaarden hadden opgeeist.
In 1671 besluit de Heer van Almelo dat de renten, die de armen ten goede hoorden te komen, alsnog door Hermen Everts Coster aan de kerkmeesters moest worden betaald.
Notities overlijdenHendrick Claessen is overleden voor 1670 (bron: AHA inv. nr.3217) zie foto 394