TERUG NAAR START
Aele Berents Kricken
GeslachtVrouw
Leeftijd> 57 jaar
 
Geboren± 1625
Overleden> 1682teVriezenveen
Moeder N.N. Kricken
 
 
Zus  N.N.
 
Notities persoonAele had de alias Kricken, maar deze kan ook afgeleid zijn van haar mans alias. Dat was in de 17e eeuw gebruikelijk.
In 1657 in het boterpachtregister voor het eerst vermeld, woonachtig op het puntje van het Westeinde naast Berend Warners. Aele Berents verwerft 3 akkers en Berend Warners 1 akker van het voormalige erf van Jan Berentsen. Aele staat in 1671 nog in het boterpachtregister vermeld. In 1679 staat (haar schoonzoon Egbert Arents als hoofdbewoner in het boterpachtregister vermeld). In 1694 is het Hendrik Arents [Busscher]. Het lijkt erop dat Aele al snel weduwe was, haar man wordt in de boterpachtregisters namelijk niet vermeld. Het zou ook kunnen zijn dat haar man Berent Krikke was genaamd.

Aele Berents alias Kricken heeft op 6 augustus 1678 haar schoondochters moeder voor een hoer en tovenares uitgemaakt, heeft hier later spijt van. Boete voor het breukgericht 50 Karoli guldens 1678 3245 HA

Aele Berents alias Kricken heeft op 8 augustus 1678 haar schoondochters moeder voor een tovenaarse en hoer uitgescholden. Boete hiervoor 50 gulden.(3245 AHA foto 197).

In 1682 is er een dispuut met haar schoonzoon Henrick Arents over een verkocht varken, waarvan ze de betaling niet krijgt. Aele Berents Kricke wil de schulden van het verkochte varken dus graag snel tegemoet zien. Er is een geschil over het eigendom van het varken tussen haar en haar schoonzoon (bron: AHA inv. nr. 2963 foto 213-214).
"Op de requeste van Aeltien Berents Kricke klagende over een gecoft vercken bij haer gesch… alsmede eenige inninge des huise haer toebehorende deselve op de naem van de soone sustinieereende mede gepandet te worden, was ge apostilleert.

Op de apostille van Aele Berents Kricken op haar requeste van 1 sept. 1681 becomen is nog nader geapostilleert als volgt
Partije wort geordonneert het vercken in desen vermelt weder te restitueren, of de waerdije van dien, ten sij, sij costen bewijsen dat het varcken an de schoonsoen Henr. Arents had toebehoort, actim den 2. Febr. 1682".




Aele lijkt de schoonzus te zijn van Berent Werners, die ook kinderen had die zich Krikke noemden en op hetzelfde stuk land woonden, dat voor heen Jan Berentsen toebehoorde, die hier vanaf 1632 (bron boterpachtregister) woonde, daarvoor bewoonde Jan Berents Berent het erf, ofwel Berent Jansen.

30-10-1715 verschenen Hinrick Arentsen Busscher en zijn zuster Zwennegien Arentsen verklaren verkocht te hebben 2 akkers land, beginnend aan de buijteren doorgegraven weg tot aan de Aa ook wel de dijk genaamd en naar het recht van het woestenland bezwaard is met verpondinge en schattinge en boterpacht en verplicht is tot het schoonhouden van de waterstromen en stegendelen te maken, te varen en te drijven, oostwaarts Lucas Lucassen en westwaarts Geert de Witte en onverscheiden met Krikken Waander aan Jan Gerritsen de Ruijter en diens broer Harmen de Ruijter voor 938 Car. guldens verder is nog verschenen Maritjen ten Caathe wed. van wijlen Lambert Kosters en haar zoon Jan Kosters, zijnde zij weduwe geassisteerd met Berent Harmssen zij heeft verzettingen gehad in voornoemde verkochte landerijen aan haar zoon? 1715 2673 Sch.a.vr.