Notities persoon | 9 mei 1573 Wattze Wijbez. en Eede Lieuwesz. beiden vanwege hun huisvrouwen Imperators contra Gerrit Hettez. en Sijmen Sijmens als degenen die als curatoren de administratie hebben gevoerd van de goederen van de Imperatoren. (Bron: Sententieboeken, inv.nr. 56, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 43).
19 juni 1574 kwestie tussen Watze Wijbez. en Eede Lieuwez. beiden namens hun huisvrouwen en hun huisvrouwen zelf Imperatoren contra Gerrit Hettes en Sijmen Sijmens, welke de administratie hebben gehad als curatoren van de dochters van wijlen Meijnert Melis, de vader van Imperanten. Meijnert is gestorven in het dorp Huisum. Dat huis en landen bewoond is door de weduwe van Meijnert, Minte en na diens overlijden gehuwd is met Doecke Hoijtez. en dat zij het huis en het land hebben gekocht van Gerrijt Hettes en Wilbert Pietersz. en waarvoor Sijmen de kinderen heeft gegeven 450 goudguldens. Gerrit Hettes en Sijmen Sijmens verklaren 2 jaar het curatorschap te hebben verricht en ook aanwezig zijn geweest bij de inventarisatie van de boedel en de opbrengsten op rente hebben gesteld. Sijmen is door de grietman van Leeuwarderadeel als curator echter vervangen door Buwe Bottez. te Wirdum, zo blijkt uit een extract van de recesboeken van Leeuwarderadeel. Wilbert Pijters is gestorven en vervangen door Sijmen Sijmens. Onenigheid over correcte afhandeling van de afrekening. Eisers worden niet ontvankelijk geacht door het gerecht. (Bron: Sententieboeken, inv.nr. 56, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 82).
Akte 4 november 1610 (23 februari 1616 geregistreerd). Pieter Claes en Tialckie Eededr. burgers echtelieden te Leeuwarden verklaren dat Luijtgen Hendricks en Trincke Willemsdr. aan ons hebben geleend 100 goudguldens. Borgstellers zijn Eede Lieuwez. en Saeck Meinertsdr. die door ware woorden beloven en dus niet met de eed (dus doopsgezind) verklaren borg te staan voor hun dochter en zwager (lees schoonzoon), Pieter Claes tekent de akte met de naam Pieter Claesz. Steenhouwer en Eede Lieuwesz. met de naam Edere Lieuwesz.. Beide mannen kunnen dus schrijven, van hun huisvrouwen wordt vermeld dat ze het schrijven niet machtig zijn. (Bron: Nedergerecht Leeuwarden, Hypotheekboek inv.nr. 3745, foto 34).
26 februari 1619 [eerste proclamatie] Pieter Jacobs en Foeck Dircxdr. echtelieden onder de klokslag van Leeuwarden doen proclameren de aankoop van 12 pondematen nieuwland, gelegen buiten de Vrouwenpoort, waarvan er 6 gelegen zijn in een fenne van 9 pondematen groot en 4 pondematen minus een vierdel gelegen in het Deinumerland. een pondemaat gelegen te Marssum etc. gekocht voor 1900 goudguldens van Eede Lieuwes kuiper en Saeck Meijnerts echtelieden wonende te Leeuwarden, 8 mei 1619 kantlijn Lieuwe Wijbes en Jelle Douwes als voogd van Auck Wijbedr. en Dirk Dirx als man en voogd van Rixt Wijbedr. als naaste bloed van de verkoper Ede Lieuwes verzoeken vergoeding van Hollandse Rijders voor onkosten vanwege niaarcoop (Bron: Nedergerecht Leeuwarden, Proclamatieboeken inv.nr. 3565, foto 117).
10 september 1624 [geregistreerd] Pieter Claasz. en Machtell Ariaensdr. echtelieden te Leeuwarden verklaren 100 caroli guldens schuldig te zijn aan Saack Meinertsdr. wed. van Eede Lieuwis. Pieter Claasz. ondertekent de registratie met de familienaam Steenhouwer. Piter Jacobsz. presenteert het schuldpapier ter registratie namens Saeck Meijnerts voor het Gerecht. (Bron: Nedergerecht Leeuwarden, Klein consentboek inv.nr. 3754, foto 320). Aktedatum: 7 Octobris 1624 (moet dit zijn 1623?). |
|