Notities persoon | varkenskoopman. Huwde in op het Doddeerf (ook Grobben genoemd) aan het Oosteinde (ergens in het middengedeelte). Heeft in maatschap gewerkt met Berent Berentsen Boer, Frerik Freriksen Waanders, ook wel genaamd Frerik Waanders en Hendrik Berents, ook wel genaamd Boer Nijkes (tussen de 30 en 40 jaar). handel in vakens te Deventer en Hasselt voor export naar Holland. Handel ook naar Utrecht. (bron: AHA inv. nr. 2852).
In 1718 is er sprake van een varkenskoopmanschap tussen de broers Koert en Frederik van Olde en Jan Brouwer en Hendrik Roelofsen Huisman. Dit blijkt uit een stuk uit het archief van Schoutambt Vriezenveen, inv. nr. 34. In dit stuk sommeert Hendrik Roelofsen Huisman in 1721, zijn maatschapvennoten voor het gericht aangezien hij geen afrekening heeft ontvangen van op een reis naar Holland verkochte varkens, waarvan hij de aankoop van de varkens gefinancierd had voor een bedrag van 96 á 97 guldens en waarvan hij ook aanspraak maakt op de gemaakte winst.
In 1724 is er sprake van een varkenskoopmanschap tussen Koert en Frederik van Olde en Hendrik Roelofsen Huisman (bron: archief schoutambt Vriezenveen inv. nr. 24 foto 120).
(bron: AHA inv. nr. 2852): Fredrik van Olde heeft in 1731 gewerkt samen met Gerrit Freriks, ook wel Gerrit Waanders of Gerrit Werners van Olde of Gerrit Freriks Olde(2 troepen naar Holland geexporteerd). Frerik van Olde zegt in 1731 gehandeld te hebben in maatschap met Gerrit Freriks of Waanders en Frerik Freriks. Hendrik Berends zegt dat hij gehandeld heeft in maatschap met Hendrik Harmsen alias Vetteker(3 á 4 troepen). Berent Berentsen Boer verklaart dit jaar niet gehandeld te hebben in varkens, nog voor zichzelf, nog in maatschap. Wel is hij afgelopen jaar samen met Jan Kruijs naar Holland geweest om linnen te verhandelen (foto256). De varkens konden 300-500 in getal zijn, varkensdrijvers werden daarvoor ingehuurd. Attestataties en paspoorten voor handel gekocht voor ca. 10 ducaten van burgemeester Jan Jansen van Rijssen. Frerik Freriks Waanders zegt dat hij soms ook van Olde wordt genoemd en dat zijn moeder een zuster was van wijlen de schout Jasper Frericks van Olde en dat hij genoemd was naar deze van Olde.
Frerik van Olde verklaart niet bekend te staan als Frerik Wanders en zich ook niet zo te neoemden en dat hij in maatschap handelt met Gerrit Freriks, maar dat deze de naam Warners van Olde niet draagt, maar bekend staat onder de naam Jan Warners Gerrit.
18 febr. 1741 Gerrit Fredriks en Fredrik Fredriks geciteerd zijnde als gewezen maatschappen inzake koopmanschap met Derk Ruben. het gaat om het verwisselen van geld door gemelde Ruben uit naam van Berent Wolters Capitein en de erfgenaam van Harmen Hansen Brouwer. Fredrik Hendriks van Olden hoorde destijds mede bij de maatschap. Ook hij wordt mede aansprakelijk gesteld voor een te vereffenen schuld van 245 gulden.(bron: archief Scha vrv inv.nr. 26; 20081230d_052_20081230e_109,116).
Naar aanleiding van het overlijden van Fredrik Hendriks Olde ontstaat er een strijd ivm de erfenis tussen Fredrik Fredriks en consorten contra de moeder van Johannes Kruijs, die meent ook aanspraak te mogen maken op de opbrengsten van de verkochte goederen. Wellicht hield het verband met zakelijke schulden(bron: AHA inv. nr. 3094). In 1744 wordt de boedel van Fredrik Hendriks van Olde verkocht, het geheel brengt 700 gulden op, oa de volgende schuldeisers krijgen geld: -de scholtinne Kruis wegens doodsschulden 78-18-8, wegens verponding en schattinge en vuurstedengeld 52-1-0, personele middelen van 1742 en 1743 27-8-0 -Jan Berens Dodde 250-0-0 en 3 jaar intrest 30-0-0 | Notities geboorte | is als getuige in een proce in 1731 30 jaar oud (bron: AHA inv. nr. 2852). |
|