Notities persoon | varkenskoopman en burgemeester van Hardenberg. Hardenberg: 23-02-1721 diakenen: Evert Vijenke en Klas Egbrijenk en Vredrijk de Olde en Wijgert Lammerts. Diakenen op 22 februari 1722: Fred. Jaspers Olde, Wijegert Lambers, Luebertus Sijerrijk en Jan Poes. (diaconierekening Hardenberg; bron: www. historiekamer.nl)
volgens processtukken uit 1719 zou Johannes Hendriks d’Olden een varkenskoopman zijn in maatschap met zijn neven Fredrik Jaspers d’Olden en diens broer Hendrik Jaspers d’Olden. 10 juli 1719 Derck Harms, tussen 24 en 25 jaar oud had voor koop van varkens in het gericht Ootmarsum geld meegekregen namens de maatschap d’Olden, bestaande uit Frerick Jaspers d’Olden Johannes Hendricks d’Olden en Hendrick Jaspers d’Olden. Dit geld was echter door de onderrichter uit naam van doctor Parsonius in beslag genomen als borg voor uitstaande schulden van Hendrick Jaspers Olde. Derck Harms verklaart voor het gericht dat het geld echter niet alleen van Hendrick Japsers Olde, maar eigendom van de maatschap was. De onbetaalde varkens werden vervolgens naar Hardenberg gedreven, waarbij de verkopers natuurlijk aan de bel trokken, omdat tegenover de geleverde varkens geen betaling was geweest.(H.C.O., Rechtsgeleerde adviezen, toeg.nr. 263 , inv.nr. 837).
6-1-1727 verschenen voor het Gericht Hardenberg: Frederik van Olden oud burgemeester voor zich zelf en namens Hendrik van Olden voor het gericht Hardenberg beiden als erfgenaam van wijlen hun oom burgemeester Jan Fredriks van Olden eisen verpanding van de goederen en effecten van de erfgenamen van wijlen de heer baron van Ensse Heer van de Swanenberg en Groter Scheer, zover aanwezig in de Scheer en bij gebrek aan voldoende waarde mede verpanding van het hooiland de Menneke maete genaamd bij Dulmanskolk in dit edele gerichte gelegen en op 23 juni 1722 door de erfgenamen van Jan Frericks van Olden verhypothykeert om een schuld van 100 gulden veilig te stellen met intrest hierboven op een som van 300 gulden procederende door de heer van de Scheer op 12 juli 1687 geleend, waarvan 200 gulden met intrest zijn afgelost. (bron: toegang 55.2.1. inv. nr. 35 HCO).
15 okt. 1736 Gericht Hardenberg Verschenen proc. Nic. Harwig als gevolm. 1.Van de kinderen en erfgenamen van Kunnegjen Freriks, te weten, Garrijt Frericks, Frerick Freriks, Metjen Freriks, geassisteerd met Albert Jonker als hun voogd, momber, voorts Berent Berentsen Boer gehuwd met Janna Frericks en Jan Hendriks van Olde en Garrijt Frericks als mombaren over de onmondige kinderen van Berent Jansen en wijlen Henrikjen Freriks. Hoe dat wijlen Jan Freriks gewesen burgemeester van den Hardenberg 3 staken van erfgenamen heeft nagelaten nl Kunnegien Freriks op het Vrieseveen, en nu haar kinderen en erfgenamen en 2.De kinderen van Henrick Frericks van Olde 3. En Frerick Jaspers van Olde en diens broer wijlen Henrik Jaspers van Olde Deze erfgenamen en tevens de erfgenamen van de vrouw van Jan Freriks hebben verkocht op 20 mei 1721 de immobile goederen van de nalatenschap gelegen vnl in het schoutengericht van Hardenberg en dat Henrick Jaspers van Olde op 26 maart koper is geworden van 4 percelen land, nl. een stuk op de Hagenkamp naast dat van Berent Jansen groot ongeveer 4 schepel voor 270 gulden van 21 stv. Nog een stuk zaailand van 4 schepel voor 290 guldens en een gaarden gelegen aan de Palsertkamp voor 145 gld. en de hoff bij den Daaler hekke voor 131 gld., voorts op den 20 mei koper geworden van het erve Koninks gelegen in de buurtschap Baelder, door Jan Roelofs als meier gebruikt, en daarbij de koeweiden door dezelfde meier gebruikt voor de som van 2880 gulden. Ten tweede van een tiende uit het halve Oude Waterink tot Burcht voor 801 gld., ten 3e 2 dagwerken hooiland op het Baalder voor 416 gld., ten 4e nog 2 dagwerken aldaar voor 413 gld. Ten 5e 2 dagwerken hooiland bij Hanerinks Manshuis voor 531 gld. en een dagwerk hooiland gelegen tot Losen bij de Sweijssenmaete, door Jan Roelofs gebruikt, voor 241 gld., ten 7e 2 dagwerken hooiland onder de stad voor 406 gld en ten 8e een dagwerk in de Leege Cruistebrink voor 305 gld. Kooppeningen zijn deels Henrick Jaspers van Olde niet betaald. Resteert een somma van 791 gld 13 stv en 12 pen. Derhalve eisen de erven verkoop van enkele van de goederen om het restant te innen, te weten erve Koninks te Lage bewoond door Harman Graman en 4 dagwerk in ´t Baalder Hag en een dagwerk bij de Swissen maete voorts de tiende tot Burcht, etc. (Toegang 55.2.1 inv. Nr. 35 Historisch Centrum Overijssel). |
|