Notities persoon | 22 januari 1575 Heer Pieter Willems protesteert tegen de effecten van opzegging huur gedaan aan Harcke Pijtersz. en zijn zusters ter zake van de huur van 11 pondematen land. (Bron: recesboeken, inv.nr. 18, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 121).
31 maart 1576 Harcke Pieters biedt boden en consent inzake de aankoop van het huis waar hij in woont gelegen op de Patroonslanden te Britsum gekocht van zijn vrouws broers en zusters voor 135 gg. (Bron: recesboeken, inv.nr. 18, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 285).
9 juni 1576 Lijeuwe Willems doet proclameren de aankoop van een half huis staande op Syrck Donialanden te Britsum(?) gekocht van Harcke Pieters en de broer van zijn huisvrouw voor 123(?) gg.. (Bron: recesboeken, inv.nr. 18, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 288).
29 januari 1586 Gellius Schotanus predikant te Britsum protesteert tegen de effecten van opzage huur gedaan aan oa Harcke Pijters van de landerijen die de pastorie toebehoren. (Bron: recesboeken, inv.nr. 19, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 264). 29 januari 1586 Reijner Reijners als administrateur van de vicarielanden protesteert tegen de effecten van opzegging huur gedaan aan oa. Pijter Pijters en Harcke Pijters aldaar. (Bron: recesboeken, inv.nr. 19, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 265). 29 januari 1586 Harcke Pijetersz. en Pijeter Pijetersz. verzoeken de door hen gehuurde landen voor een ander in huurma te houden aangezien zijn en hun ouders de landen reeds 30 tot 40 jaar in huur hebben. (Bron: recesboeken, inv.nr. 19, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 265).
23 juni 1592 Weesrekening opgesteld door Griet Pijters wed. van Lieuwe Willems voor haar en haar kinderen door voornoemde Lieuwe verwekt, in zijn leven gewoond hebbende te Finckum, die verantwoordelijk was voor de weesrekening van de 4 weeskinderen van Reijner Meijnerts. Grietje wordt geassisteerd door haar broer Harcke Pieters en haar zwager Piter Jacops. 2 oudste weeskinderen Meijnert Reijners en Liesbet Reijners. Pieter Aeriens stiefvader en moeder is Reinn Joostedr. Overleden vader Reijner Meijnerts. Weesrekening van mei 1586 mei 1590 tot en met mei 1592. Anna Meijnertsdr. tante erfdeel voor de kinderen. Erfdeel 575 gg. (Bron: Weesrekeningboeken, inv.nr. 127, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 75-81).
27 april 1594 Griet Pieters wed. van wijlen Lieuwe Willems verklaart voor haar en als wettige voorstander van haar kinderen door dezelfde Lieuwe verwekt, dat zij na het verlopen van het huurcontract van 5 jaar de 5 pondematen land van de Vicarie van Finckum die zij ongeveer 30 jaar in gebruik hebben gehad, deze landen nog 5 jaar wil gebruiken en zij daarvoor het pachtbedrag aan de administrateurs van Finckum zal betalen. Dit wil Grietje voor het Gerecht laten registreren en is ondertekend met de handtekening van haar broer Harcke Pieterz. Een dergelijke verklaring wordt ook opgesteld door een zekere Syeurdt Minus, die de landeren meer dan 30 jaar geleden had gehuurd en kennis geeft dit land weer voor 5 jaar te willen huren. Er lijkt hier sprake van competitie tussen beide huurders (Bron: recesboeken, inv.nr. 21, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 79).
29 maart 1595 Harcke Pieters te Britsum accuseert Sascker Isbrandts te Steens vanwege schuld van 50 gg. (Bron: recesboeken, inv.nr. 21, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 119).
2 oktober 1596 verzoek tot aanstelling van curatoren door Thijs Gerbens in zijn 20e jaar voor hem en vanwege zijn broeders en zusters, aangesteld worden Harcke Pieters en Pieter Jacobs beiden wonende te Britsum. (Bron: recesboeken, inv.nr. 21, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 197).
27 oktober 1596 Inventarisatie in het sterfhuis van Gerben Thijss te Steens op verzoek van Harcke Pieters en Pieter Jacobs curatoren over de nagelaten weeskinderen van Gerben Thijss en Aeiss Willemsdr. ter presentie van Frans van Unia en zijn vrouw en Meijnert Nannes als naburen en Uijlcke Jans nu getrouwd hebbende Aeiss. Boedelbeschrijvin: oa huis 10 vak lang, melkkamer van 2 vak en een kleine hof ten zuiden van het huis. 11 melkkoeien, een Enter rier, 5 kalveren, 4 schapen, een hooiberg, 2 merrien, een ruin, 8 hennen en een haan, omtrent 20 eenden. Uitschulden: Griet Lieuweswed. komt toe geleend geld 45 goudguldens. Inschulden: Pieter Meijnerts aan hem geleend 12 gg. (Bron: weesboeken, inv.nr. 82, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 35ev).
11 december 1596 Harcke Pieters en Pieter Jacobs beide wonende te Britsum. Erfdeling van Gerben Thijss en diens weduwe Aiss Willems en haar huidige man Uijlcke Jans. Waarde boedel 2.669 goudguldens. De 6 weeskinderen komt 1200 goudguldens toe. Aijss tekent als Aijss Uijlckes. (Bron: weesboeken, inv.nr. 82, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 55, 56).
28 augustus 1601 [12 juli 1602 geaccordeerd] Juffrouw Helena van Burm. weduwe van Jonkeer Wilcke van Holdinga enerzijds en dienaar des Goddelijken woords Hendrikus Hijnckema te Britsum anderzijds verklaren dat wij op de 21e juni jongstleden door tussenspreken van de eerwaarde Jan Jacops en Harcke Pieters en Emcke Mietsma, Jelmer Simons en Lieuwe Jeronimus en Doecke Foppes allen ingezetenen van Britsum een stuk land ruilen ten behoeve van een aan te leggen kerkepad voor de kerk. Onderdeel van de ruil is een akker gelegen, westelijk van de pastorie, eertijds door wijlen Pieter Jacobs gebruikt. Overgedragen door Juffrouw Holdinga aan Hijnckema ten profijte van de pastorie. Harcke Pieters ondertekent met eigen handtekening en kon dus schrijven, de meesten met een merkteken (Bron: recesboeken, inv.nr. 2708, Nedergerecht van de stad Leeuwarden - Tresoar, foto 195).
6 maart 1608 Inventarisatie sterfhuis van Harcke Pieters te Britsum, op verzoek van Claes Claes te Tietjerk voormond van Claes Jans en pretense als voormond van Pieter Jans, mitsgaders als curator over Trijn Harckedr. mitsgaders van Jacob Harckes en Anna Harckesz voor haarzelf ter presentie van Sioerd Wijtses haar man en Pieter Pieters door aangeven van Trijn Harckedr. en Jacob Harckes. Pieter Jans is weeskind waar Harcke Pieters voormond over is geweest. Brieven en Instrumenten: Pieter Pieters en Trijn Scheltedr. zijn het sterfhuis schuldig 25 gg volgens schuldverklaring van 30 april 1580. Brief inzake verkoop van het huis door Harcke Pieters en zijn zoon Jacob Harckes aan Jaeckle Siebrens en Liesbeth Pouwelsdr. voor 750 goudguldens. dd 15 mei 1605. Claes Claes te Tietjerk is schuldig aan de weeskinderen een paar renten van wijlen Jan Claes Verder goederen 9 gg. Als schuldeisers verder oa nog vermeld Melle Pieters en Hotze Pieters. Er behoorde een huis en een luttik huis tot de boedel, aan levende have: 8 koeien, een hokling, 2 merries, 2 hennen en enig hooi in de hooiberg. Er wordt ook nog melding gemaakt van de kinderen van Bauck Harckedr. (Bron: weesboeken, inv.nr. 83, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 244). Claes Claes wonende te Tietjerck als voormond over Claes Jans het ene kind van wijlen Bauck Harckedr. bij wijlen Jan Claes. Pieter Hemmes wonende te Steens als voormond over Pieter Jans het andere kind. Verder Trijn Harckedr., Jacob Harckes en Anna Harckedr. geassisteerd met Sijoeurd Wijtses haar man. Hun wijlen vader overleden 5 maart 1608. Boedel waarde 1159 gg en 6 stuivers minus wat onkosten, door 4 te delen. Resteert per persoon 286 goudguldens en 8 stuivers. Handtekeningen kinderen. (Bron: weesboeken, inv.nr. 83, Nedergerecht van Leeuwarderadeel – Tresoar, foto 252). |
|