Notities persoon | komt in de boterpachtkohieren soms voor onder de naam Schuurman (1729, 1733). Heeft 4 akkers land aan het Westeinde, redelijk dicht bij het Midden van Vriezenveen. Wordt in het boterpachtregister van 1704 reeds op deze locatie genoemd. Hij heeft het erf overgenomen van zijn schoonouders. Volgens de kohieren van de 1000e penning beschikte Arent in 1734 over een vermogen van 500 gulden en in 1715 zelfs 1100 gulden! Een man met veel kapitaal dus.
Arent had echter een alcoholprobleem en een bange zielestrijd, waardoor hij van herberg tot herberg trok om sterke drank te drinken, zijn vrouw tot wanhoop drijvend, die uiteindelijk de Heer van Almelo verzocht de tappers die haar man nog drank schonken een verbod op te leggen op straffe van een boete. haar verzoek werd mede ondertekend door predikant Man en schoolmeester Harwig d.d. 26-05-1731. (bron: AHA inv. nr. 2957).
Op 15-7-1739 kopen Egbert Lamberts en Jannes Herms Schoemaker 1 ½ akker land van de erfgenmamen van de overleden Jan Egbers, met name: Jan Prinsen (gehuwd met Metjen Hendricks Schuurman), Gerrijt Barkhoff (gehuwd met Grietjen Henr. Schuurman), Jan Luijkas Coster (gehuwd met Harmpje Hendriks Schuurman), Jan Henr. Schuurman (gehuwd met Henrikjen Bramer) en Arent Henr. Schuurman (gehuwd met Jennigje Dirx). Het land is gelegen tussen het land van Jan Cruijs, aan de oostzijde en aan de westzijde het land van Henr. Roelofs Huijsman. Het kost 375 caroli guldens. Het land is bezwaard met een verpondinge van 10 stuijver en een schattinge van twee stuijver en boterpacht aan den Huijse Almelo. De akte wordt met naam ondertekend door Jan Prinsen , garrijt barckhof en ijan luckas als verkopers van het land. (NB namen van aangehuwden zijn door Erik Berkhof bijgevoegd aan de hand van eigen informatie en informatie van de website Vriezenveners.nl) .
Genoemd in het boterpachtregister vanaf 1704, heeft een erf bij de kerk aan het Westeinde van 5 akkers. Hij huwt in op het erf van zijn vrouw. Zijn schoonvader Derk Egberts wordt in 1703 nog genoemd in het boterpachtregister.
Met de volkstelling van 1748 wonen alle kinderen, nog steeds ongehuwd, op het ouderlijk erf. |
|