Notities persoon | RK. Bewoont een erf aan het Westeinde in de buurt van de kerk. Uit een overzicht van verkoop van landerijen tussen 1619 tot ca. 1635, opgesteld door de schout Barthold Jansen, ten behoeve van de juiste vastleggingen in de boterpachtregisters blijkt dat "Snijder Berent 1/2 acker in de woesten buiten den wegh gecofft van sijn frouwen vader" (bron: AHA inv. nr. 1693).
in 1630 wordt Sniders Berent in het klooster van Almelo aangehouden vanwege de verboden aanwezigheid bij een katholieke mis (bron: AHA inv. nr. 2898). Zoon Jan Berents huwt in 1647 te Amsterdam in de Jansenistisch katholieke kerk. In 1661 worden Berent Snijder en zoon Jan Berents beboet vanwege hun verboden aanwezigheid met 15 andere Vriezenveners bij een katholieke kerstnachtmis te Albergen. Hun wordt de boete van 25 goldgulden per persoon vanwege hun geringe welstand gepardonneerd. Wel moest zoon Jan Berents een vette weer aan Huize Almelo als genoegdoening voor de overtreding leveren (bron: AHA inv. nr. 3245). in 1662 speelt er een rechtszaak tussen Berent Jansen Snijder en neef Roelof Jansen in verband met geleend geld aan Roelofs overleden vader Jan Wolters. Ook vermeld wordt de zoon van Berent Jansen Snijder, Jan Berents Snijder bron: AHA inv. nr. 3071.
Er is ook een Jan Jansen de Snijder, genoemd in het breukregister van 1644.( In het breukregister van 1644 wordt Cort Lukes vermeld vanwege een ruzie tussen Jan Jansen de Snijder die zijn zoon in de vinger had gebeten dat het bloed eruit had gespoten (archief Huize Almelo inv. nr. 3245). Wellicht is Jan Jansen Snijder een broer van Berent Jansen Snijder. Een Jan Jansen Snijder wordt ook genoemd in het zoutgeldkohier van 1694. het is de vraag of ze identiek zijn.
Berent Jansen Snijder en Luicken Frericks worden in 1652 de pandholders van Vriezenveen genoemd. De zoon van Berent, Jan Berents en zijn vrouw leggen in de kwestie een verklaring af. (bron: AHA 1565 foto 485, 486). |
|