Notities persoon | Bewoonde aanvankelijk een woning in de buurt van de Jan Butens (informatie geextraheerd uit de belastingregisters naar het heden toe). Het zal waarschijnlijk eerder een soort hutachtige woning geweest zijn.
Bij zijn trouwen aangeduid als de nagelaten zoon van Jan te Getkotte. In het zoutgeldkohier van 1694 en 1702 nog als Henrick Getkaete aangeduid, is dan een pauper en hoeft geen zoutbelasting te betalen. Op 4-11-1703, bij de doop van zijn zoon Jan met de naam Aman aangeduid. Dit moet wel te maken hebben met een relatie met de boerderij de Aa, bij het riviertje de Vriezen Aa, dichtbij Almelo. Nog steeds een bestaande autentieke Twentse boerderij. Hoe de relatie met deze boerderij precies zit is niet te achterhalen. Tot 1684 is er in de boterpachtregisters weliswaar sprake van een Hendrick Jansen van der Aa, of ook wel A.Hendrick genoemd, die kennelijk van de Aaplaats afkomstig was en wiens vader Jan Hendrickson (ook Aman genoemd), die nog op de Aaplaats had gewoond. Echter dit is toch een generatie eerder. Deze Hendrick wordt al in 1658 genoemd en kan dus onmogelijk identiek zijn aan deze Hendrick. Mogelijk is deze Hendrick Aman, gehuwd met Aeltjen van´t Velthof, knecht geweeest op de Aaplaats. Opmerkelijk is verder nog dat, de broer(?) van Hendrick , Albert te Getkate, (zoon van Jan te Getkate) 30 maart 1710 huwt met Aaltje Jansen van der Aa (nagelaten dochter van Jan van der Aa).
Waarschijnlijk is Aa Jan, die genoemd wordt in het boterpachtregister van ca. 1735 aan het Oosteinde (als medeëigenaar van het versplitte Telgencampland), identiek aan Jan Aman, de zoon van Hendrick Aman.
Op 24 februari 1714 daagt Jan Schol junior "Hinrick A-man"voor het gericht vanwege een onbetaalde schuld van 6 gulden en 19 stuivers voor geleverde winkelwaren (bron: Archief Schoutambt Vriezenveen inv.nr. 22).
In het archief van Huize Almelo zit een afrekening d.d. 13-09-1727 voor 10 dagwerken geleverde turf door Geert Vrijlink, de wed. Nijboer en Amansvolk. De afrekening is ondertekend door Jan Nijbuer en Griete van der A: (bron( AHA 1037). Het bedrag dat men hier voor kreeg was 30 guldens en 19 stuivers (bron: AHA1028).
In het archief van de rentmeester van Huize Almelo zit een rekening van Hendrik Getkate uit oktober 1711 waarin de kosten vermeld staan voor verteringen van de rentmeester Boom, de verwalter Drost en dokter Fockink ten bedrage van 18 stuivers. Een duidelijke aanwijzing dat Hendrik Getkate een herberg uitbaatte (bron: AHA inv. nr. 996 foto 4021). In 1712 wordt een soortgelijke rekening vermeld van de Kleine Getcaete. Dit lijkt dezelfde persoon te moeten zijn. |
|