Notities persoon | tapper, herbergier. Bewoont een erf aan het Westeinde ter hoogte van nummer 233. Bewoont het ouderlijk erf.
Op 23 juni 1702 wordt de Eersame Wichert Bramer herbergier te Vrieseveen, door zijn neef Jan Bramer de Jonge schoenmaker in de Zwartelakensteeg te Amsterdam, in Amsterdam bij notaris Jacob de Winter, gemachtigd om namens hem op te treden in een verkooptransactie van land te Vrieseveen samen met zijn broer Jan Bramer de Oude en zijn zusters Geertje Bramer gehuwd met Barent Glas, Geesje Bramer meerderjarige dochter en Aaltje Bramer, de weduwe van Roelofs Barents. Het betreft de verkoop van een halve woeste akker hooiland gelegen te Vrieseveen die door de erven voor het schoutengericht van Vriezenveen verkocht werd aan een zekere N(voornaam onbekend)....Spijcker linnenkoopman te Vrieseveen, eertijds was het land eigendom geweest van zaliger Aeltje Alberts weduwe van Wichert Bramer tot Vrieseveen in Overijsel overleden (Bron: Digitaal Notarieel Archief van Amsterdam, Toegang 5075, inv. nr. 2352 folio 254 en volgende).
In 1702 moet Wieger Bramer 1 gulden zoutgeld betalen, dat is een behoorlijk bedrag. Vreemd genoeg staat hij niet vermeld in het register van de 1.000e penning van 1715, iets wat je wel zou verwachten op grond van zijn hoge bijdrage aan het zoutgeld. Ook schoonzoon Frerik Faijer, die later zijn erf overneemt wordt in deze registers vermeld. in 1713 genoemd in een schuldkwestie van broer Claas Bramer of Braemhaar inzake diens schuld aan het voorkind uit zijn eerdere huwelijk, waartoe diens voogden Claas aanspreken (bron: archief Schoutambt Vriezenveen inv. nr. 22). in 1713 spreekt Wiecher Berend Roelofs aan voor een schuld van ruim 78 gulden ivm geleverde bieren (bron: archief Schoutambt Vriezenveen inv. nr. 22). In 1714 is er een nieuwe zaak, nu tegen Hendrik Roelofs Huisman en Egbert Gerrits Enthe vanwege verteringen genoten in het huis van Wiecher Braamhaer voor een bedrag van 15 gulden en 6 stuivers. Dit betekent dat Wicher een herberg zal hebben gehad. Ook Gerrit Hendriks Schuurman wordt door Wiecher samen met Court Hendriksen in 1714 voor het schoutengericht gedaagd vanwege een schuld van 16 guldens en 10 stuivers die zij uit had staan vanwege het nuttigen en aannemen van drank op 4 maart 1710. Later bleek dat Claas Kruis hen deze drankjes geschonken had. In 1715 worden Frerik Jansen en Claas Henrixen vanwege achterstallige drankschulden voor het schoutengericht van Vriezenveen gedaagd.
25-02-1740 dragen Wijcher Braamer en zijn echtgenote Maria Hendriks 2 akker land en alle timmeragie over een schoonzoon Fredrik Feijer (bron: archief schoutambt Vriezenveen inv. nr. 2675 foto 240). Het land was gelegen van Oostzijde Coesiesland en Westzijde Gerrit Otten en nog een halve akker bovenwegs land, oostelijk de kinderen van Wolter Croll en westelijk Lucas Jansen c.s.. Overigens staat Frerik Faijer al in de registers van de 1.000e penning uit de jaren 1734 en 1739 als hoofdbewoner van het erf vermeld. Hij heeft een aardig vermogen van 1.000 gulden. |
|