Notities persoon | In 1584 in de boterpachtregisters van restanten en van inning wordt Johan Braemhaer genoemd (inventarisnr. 1681 archief Huize Almelo). Maar of hij dan nog leeft is de vraag. De boterpacht wordt voor hem betaald door buurman Kluppels te weten voor 12 akkers land op 14 augustus van dat jaar. In de jaren 1583 en 1584 wordt in de boterregisters zelf namelijk Fenne Johans Braemhars genoemd en niet haar man Johan Braemhaer. Ik ga er daarom vanuit dat zij dan al de weduwe is van Johan. Vrouwen werden in deze tijd vrijwel altijd genoemd met het patroniem van de voornaam van hun echtgenoot en met als toevoeging de familienaam van de echtgenoot, als daar sprake van was. Soms konden namen van overleden personen lang in de boterpachtkohieren blijven staan, ook na hun overlijden.
Inzake Johan Braemhaer is de volgende akte nog relevant: De verwanten van wijlen heer Hermannus Braemhaer, in leven pastoor te Werderden, verklaren, ten overstaan van Hermannus Rouwerdinck, notaris, dat zij verzoeken aan Angnes van Westerholt, weduwe Van Rechteren, alle pastoriegoederen, vrijgekomen met het overlijden van de pastoor, te bestemmen voor de kinderen van de overledene, waarna de notaris verklaart dat de collatrix dit heeft toegestaan, met uitzondering van de grote kamp (maior campus) gelegen bij het huis van de pastoor naast het weiland. Getuigen: Hans Meyer in Werderen, Berenhardus Grubbe, schout op Venne, Johan Braemhaer en Dasselman. Datering: 1570 juli 28 NB: Minuut in het protocol van de notaris (inv.nr. 2621 p. 21 AHA).(bron: regest nr. 1340 Archief Huize Almelo).
Voornoemd regest toont aan dat de pastoor van Wierden kinderen had en omdat Johan Braemhaer de akte als getuige mede ondertekent mag van verwantschap met Hermannus worden uitgegaan, aangezien het om de verwanten van Hermannus Braemhaer handelt. Of dit de Johan Braemhaer van Vriezenveen is, is echter niet zeker. Zo komt er ook een Johan Braemhaer voor in Azelo, waar de familie oorspronkelijk vandaan komt.
Het is opmerkelijk dat in Azelo (een dorpje ten zuiden van Almelo, richting Borne) in deze periode ook een Johan (1583) en Fenne Braemhaer(1630) voorkomen. In Azelo was en is het het Braemhaerserf (oorspronkelijk een leengoed) nog steeds gelegen; momenteel (1980 gesplitst in de Braamhaars; Bron: Het verpondingsregister van 1601.(uitgegeven door de Oudheidkamer Twente in 1985). Fenne krijgt het Braemhaersgoed te Azelo na de dood van haar vader Johan Braemhaer in 1630. (zie: http://www.historischcentrumoverijssel.nl/overijssel/leenrep/repertorium/lenen/164.htm ) In 1601 in het verpondingsregister wordt Johan Braemhaer te Vriezenveen niet meer genoemd als de eigenaar van het "Schöppengoed" Wycher Albers is dan eigenaar (schoonzoon?). Als de Johan van Vriezenveen en Azelo identiek zijn is de voorouderlijn door te trekken tot maar liefst 1401(!) aan de hand van de leenregisters van het erve Braemhaer te Azelo, afwisselend langs manlijke, dan wel vrouwlijke lijn. Het blijft echter gissen. Een familielink lijkt me wel degelijk aanwezig, maar hoe deze exact gelopen heeft zal wel nooit met zekerheid te achterhalen zijn. Een voorouderlink met Hermannus, de pastoor te Wierden, lijkt me op dit moment aannemelijker. Wierden en Vriezenveen liggen erg dicht bij elkaar en hadden zeer nauwe banden. Zo kerkten veel Vriezenveners ook in Wierden, waar veel Vriezenveense kinderen werden gedoopt in de loop der eeuwen en waar ook veel Vriezenveners huwden. Bovendien ondertekent een zekere Johan Braemhaer voormelde akte uit 1570 en lijkt daarmee een nakomeling van voormelde Hermannus. Trouwens ook de schout van Vriezenveen ondertekent de akte mede als getuige. |
|