TERUG NAAR START
Hindrick Hindricks Buir (Timmermans)
GeslachtMan
Leeftijd< 60 jaar
 
Geboren± 1580teVriezenveen (?)
Overleden< 2-8-1640teVriezenveen
 
Huwelijk < 1618 te Vriezenveen (?)
 
metHenderikje N.N.
 Geboren± 1580
 Overleden> 1618
Kinderen  Johan Hendricks (Olde Jan)
Hendrick Hendricks
Jan Hendricks,
Berent Hendriks
Notities persoonop 7 augustus 1618 kopen de Vriezenveners Hinderick Timmermans huisvrouw Hindrickien en Frerick Engberts huisvrouw Jutte een stuk land gelegen aan de Euvelgunne van de Heer van Almelo (bron: AHA inv. nr. 2665 foto 040). Later (in 1625) beroepen de eigenaars van deze gronden zich op vrijdom van belastingen (zoals verponding) over deze eigen gronden.

In het boterpachtregister van 1619 staat Hindrick Hindricks Timmerman met een erf van 4 akkers te boek op het Oosteinde, dicht bij het Midden.
In later jaren staat Hindrick alleen met zijn patroniem Hindricks of Hendricks in de boterpachtregisters.

Op 2-8-1640 betaalt Jan Henrix Buijr de boterpacht van 1/2 cop (=1/2 akker) voor zijn zalige vader Henrick Henricksen.
Ondanks zijn overlijden komt Hendrick in de boterpachtregisters tot 1657 nog steeds voor. Of hebben we hier met vader en zoon te maken met dezelfde patroniemen? Het lijkt mogelijk zo te zijn. Zie ook opmerkingen bij (vermeende) zoon Hendrick, geboren in 1608.

Uit een overzicht van verkoop van landerijen tussen 1619 tot ca. 1635, opgesteld door de schout Barthold Jansen, ten behoeve van de juiste vastleggingen in de boterpachtregisters blijkt dat "Henderick Buirman 1. acker buiten den wegh int dorp gelegen gecofft van Engelbert Claes" (bron: AHA inv. nr. 1693). Hiermee wordt aangetoond dat Hendrik de naam Boer al droeg. Engelbert Claes is mogelijk de schoonvader en wellicht ook de vader van Frerick Engberts waarmee Hendrik in 1618 een stuk land koopt (zie hiervoor). In het boterpachtregister van 1583 staat naast Henrik Henriks genoemd Alheit Engelbers, dat zou zeer goed zijn schoonmoeder kunnen zijn, de weduwe van Engelbert Claes, die dan dus al overleden zou moeten zijn.

Rond 1657 komt het erf, -dat dan 4 1/2 akker groot is-, in handen van Jonge Jan Boer (4 akkers) en een halve akker komt in handen van Jan Henriks Boer. Dit stemt overeen met de informatie van 1640 (zie hiervoor). Mogelijk zijn de namen Timmerman en Boer uitwisselbaar.
Notities overlijdenOp 2-8-1640 betaalt Jan Henrix Buijr de boterpacht van 1/2 cop (=1/2 akker) voor zijn zalige vader Henrick Henricksen. Deze Hendrik is verder niet te traceren in de oudere boterpachtregisters. Het is zeer wel mogelijk dat hij evenals zoon J(oh)an onder de naam Bour door het leven ging en evenals zijn nazaten bakker was.