Notities persoon | alias Cort Berent, was in 1659-1660 kerkmeester (bron kasboek koster HAA inv.nr. 3217) en in 1666 lid van het college van sestienen (HAA inv. nr. 3245). In laatstgenoemd functie had hij samen met zijn collega sestienen, zonder instemming van de Heer van Almelo een schout aangesteld voor Vriezenveen (Jan Bour junior) hetgeen hen op een reprimande kwam te staan.
Bewoonde een erf aan het Westeinde (in de buurt van nummer 540 huidige nummering), had hier ongeveer 4 akkers land. Vanaf 1657 in de boterpachtkohieren genoemd. Heeft iets met de vicarie (de kerk) te maken inzake land. Het lijkt erop dat hij een akker van de kerk pachtte, waarvoor hij inzake de boterpacht wordt aangeslagen. Dat betreft 1 akker. 1/2 akker komt van het erf van [broer?] Geert Luichies af.
In een akte uit 1657 wordt Berent Luichiens de schoonzoon van Geert Frericks genoemd. 6 juli 1657 verklaren Lambert Claesen, Hendrick Geertsz.en Berent Luickens zoon en schoonzoons van wijlen Geert Frerix ten overstaan van Johan Pouwels dienaar van Huize Almelo hoe dat het komt dat de vicariƫnakkers op het Westeinde gelegen 2 akkers aan de buitenweg (= zuidzijde) en slechts 1 akker bovenwegsland. Volgens hen waren er bovenwegs 5 akkers gelegen, waarvan zij en hun erfgenamen 4 akkers hebben verkregen en de andere akker is een vicarieakker, die Berent Luickens hedentendage nog steeds huurt en waarvan hij boven de geldpacht jaarlijks 4 pond boter moet betalen (bron: 1868 AHA 20070103b_243-245).
Wordt in het boterpachtregister onder zijn patroniem genoemd.
-breukgericht 26-07-1659 boete van 2 oude schilden voor zowel Cort Berend als Huls Hermen omdat ze elkaar zouden hebben geslagen (bron: AHA inv. nr. 3245).
12-05-1660 is er een "abuis" geweest tussen Jonge Jan Bour, Geert Luickes en Katte Berent, ze hebben elkaar voor de borst gestoten en Geert Luickes heeft bij de schout aangegeven dat Jonge Jan Bour zou hebben gezegd "du doest niet beter bij mij als een schelm en Geert Luickes zou met een stoel hebben gesmeten. Dit alles ten huize van Berent Jansen Rappert. Boete voor Jonge Jan Bour van 1 schilt. Arent Jansen heeft uit naam van Corte Berend geaccordeeerd voor een oude schilt, Geert Luickes wordt beboet met een zilveren ducaat. (bron: inv. nr. 3245 HA Almelo Archief\2006_3011b_139).
Op 20 maart 1661 wordt Cort Berent door het gericht beboet tot het betalen van 5 rijksdaalders omdat hij op zondag spullen van het "boelhuis"had gekocht (bron: AHA inv. nr. 3245).
"Berent Luickes Cate" moet op 10-07-1667 voor het hoogericht verschijnen vanwege een voorval in de herberg van wijlen Berent Jansen Rappert ten tijde van de Vriezenveense kermis in 1666. Berent had bij een vechtpartij Jan Hermsen Heinemans verwond ("keurbare wonde"). Er waren 4 onpartijdige getuigen: de dochter en vrouw van wijlen Berent Jansen Rappert, Otto Warners en Jan Jansen. Ook de weduwe Heinemans en haar zoon Jan Hermsen [Heineman] moesten verschijnen voor het gericht. Berent zou verder de weduwe (en haar zoon?) voor tovenaar hebben uitgescholden en dat was verboden volgens een placaat van Ridderschap en Steden op straffe van een boete van 50 goldguldens (bron: AHA inv. nr. 2963).
Ik kan geen relatie leggen met Johan en Roleff ten Katte die o.a. in het boterpachtregister van 1584 worden genoemd, Hinrik ten Kotte BP van 1632. | Notities overlijden | uit de apostilles van Huize Almelo uit 1667 komt naar voren dat er is een kwestie met Berent Luickes Cate die weigerde een boete te betalen omdat hij met de kermis van 1666 Jan Hermsen Heinemans verwond zou hebben tijdens een ruzie in het het huis van zaliger Berent Jansen Rappert (bron: AHA inv. nr. 2963). Als getuigen voor het hooggericht komen op 11 juli 1667 opdraven de weduwe en dochter van zaliger Berent Jansen Rappert. En verder Jan Berents, Otto Warners en Jan Jansen. Ook de weduwe Heinemans (moeder van Jan Hermsen Heinemans) getuigt. De Heinemans geven toe dat ze op de kermis Berent Luickes Cate voor een tovenaar hadden uitgescholden, een ernstig vergrijp waarop een boete van 50 goldgulden stond. |
|