Notities persoon | waarschijnlijk RK (zie notities zoon Fredrik). Ook bij nazaten van familielid Berent Jan Warners Cremer (geb. ca. 1583) is bekend dat deze het katholieke geloof aanhingen. 1692 nog in het boterpachtregister genoemd. Heeft een erf van bijna 7 akkers in de buurt van de kerk aan het Westeinde. Vanaf in elk geval 1658 reeds genoemd in de boterpachtregisters, naast zijn vader Werner Jansen Cremer die tot 1668 in de boterpachtregisters vermeld staat. Van Het patroniem van Jan Warners moet de familienaam Waanders afkomstig zijn die veel nazaten later gebruiken. In 1693 staat de naam van Fredrik Jansen voor het eerst in de boterpachtregisters vermeld. Ik ga er hierbij vanuit dat het hier om een vader-zoon relatie gaat, ook al omdat de nazaten de naam Waanders dragen. Een kleinzoon van Jan Warners (Cremer), Gerrit Freriks, wordt in het hoofdgeldkohier van 1723 aangeduid als Jan Warners Frerik. Kennelijk was Jan Warners een persoon van enige importantie aangezien zijn naam, kennelijk als een soort bijnaam (vergelijk bij de Berkhofs de bijnaam Jan Butens) op zijn nageslacht werd overgedragen. In elk geval de naam Waanders bleef als familienaam ook na 1811 (naamsaanneming Napoleon) overeind.
In de rekeningen van de rentmeester Götze van Huize Almelo over 1652 komt een zekere Jan Kremer voor als stadsdienaar (bron: AHA 962 foto 8447).
in 1658 genoemd als Jan Werners, de zwager van Schuiren Hendrick (ofwel Hendrik Geertsen [Schurink]) tegen wie de Heer van Almelo een rechtzaak voert vanwege het studeren van diens zoon aan een paapse onderwijsinstelling te Coesveld (bron: AHA inv. nr. 2879; foto 2008_0502a-033). |
|