TERUG NAAR START
Armke Freriks
GeslachtVrouw
Leeftijd> 57 jaar (Gebaseerd op doopdatum)
 
Gedoopt9-7-1699teVriezenveen
Overleden> 1756teVriezenveen (?)
))))))))
Vader Frederik Henrix de Vos
 Geboren ± 1660
 Overleden > 1703
Moeder Berentjen Jansen
 Geboren ± 1660
 Overleden ± 1727
Zus  Geertje ~5-3-1702
Halfzus  Trijntje *< 1697
Halfzus  Jennigjen *± 1697
 
Notities persoonGeertje (gedoopt 5-3-1702) en Armke (gedoopt 9-7-1699) waren beide kinderen van de rooms katholieke Frederik Hendrix vulgo de Vos, die gehuwd was, of in elk geval samenleefde met de gereformeerde Berentjen Jansen. Een huwelijk van de twee is niet te achterhalen.

In het archief van Huize Almelo is nog een stuk te vinden over Armke. Het betreft een conflict tussen Albert J. Zandboer en de kerkmeesters van Vriezenveen over het bezit van enig land en een obligatie, toebehorende aan Armke Freriks, die armlastig is geworden, 1755 en 1756. (Inv.nr. 3082). uit de stukken blijkt dat Albert meer dan 20 jaar voor zijn schoonzus heeft onderhouden en hij wil daar van af en stelt de kerkmeesters (zij waren verantwoordelijk voor de armenzog) verantwoordelijk voor verder onderhoud die dat weigerden omdat ze nog over een obligatie van 100 gulden zou beschikken en 1 wand bouwland. Albert Zandboer wint het proces en zijn schoonzuster Armke komt vanaf 1756 in aanmerking voor ondersteuning van de gemeentelijke armenzorg.

Eerder was Armke bij Gerrit Jansen Smelt en Hendrikjen Jansen (van der Aa) in hun "huisien" hebben gewoond voor meer dan 28 jaar, samen met haar moeder Berentjen Jansen. Dat verklaart de weduwe van Jan Gerrits Smelt in 1755. Hoe de familierelatie tussen Armke en het gezin Smelt ligt. Mogelijk was Berentjen Jansen, de moeder van Armke een zuster van Hendrikjen van der Aa. Mogelijk was er helemaal geen familieverband.

Op 15-8-1725 wordt Armke Freriks genoemd in het testament van haar zuster Marrigien Freriks en haar man Henrik Alberts. Van zuster Armke wordt vermeld dat ze al enige ontelbare jaren buitenlands is (dus koopvrouw) dan komen haar 2 Hollandse guldens toe, de armen worden bedacht met 3 guldens. Of deze Armke identiek is met Armke Frericks, gedoopt in 1699 is niet met zekerheid te zeggen. De naam Armke is redelijk zeldzaam en al helemaal in combinatie met het patroniem Freriks. Vanaf 1697 is er één Armke gedoopt die aan deze voorwaarden voldoet, maar mogelijk was de "buitenlandse" Armke van ouder datum, voor 1697 waarvan geen doopregistraties bekend zijn.
Notities geboorteDen 9 July 1699
Fredrik Henrix en Berentjen Janszen Armken
NB. Deeze Fredrik Henrix paeps zijnde, dog de moeder gereformeerd,
heeft het kind ten doop houdende beloofd, hetzelve in de hem voorge-
houdene leere (der gereformeerde) te zullen laten optrekken.