Notities persoon | AndrĂ© Idzinga heeft Lucas Harmsen Hospes en Lucas Harmsen Fik als dezelfde persoon beschouwd (zie Vriezenveners.nl). Dit is onjuist, het waren twee verschillende personen die weliswaar beiden op het Oosteinde woonden, maar daar is ook alles mee gezegd. Lucas bewoonde de helft van het zogenaamde Hofmansgoed. Hij en z’n vrouw kopen het deel dat door hen al gepacht werd (het is een oud kloostergoed) op 07-02-1717 van de provincie op een veiling te Zwolle. Het goed omvatte 2 1/2 akkers land en 2 1/2 dagwerk hooiland en kostte 960 car. guldens.(akte 19-08-1721, Archief Schoutambt Vriezenveen, inv. nr. 2674).
Vanaf 1713 wordt Lucas Hospes genoemd in het boterpachtregister als de bezitter van 3 1/2 akker land, lokatie Oosteinde 121-123 huidige nummering). Is al jong overleden. Zijn weduwe wordt vervolgens nog tot 1735 in de boterpachtregisters genoemd, daarna wordt het erf niet maar naar de eigenaar, maar naar de voormalige bezitters "Ruttgert Berents en Luikes Hospesland" in de kohieren, vermeld. In 1735 is het goed , dat oorspronkelijk 5 akkers groot was, verdeeld onder 6 eigenaars. De weduwe Lucas Hospes bezit hiervan dan nog slechts 1 akker. 9-3-1714 akte van schuldverklaring van Luicas Harmssen Hospis en Henrickjen Engberts "Ehelieden" van 50 Caroli gulden onder hypotheek van een akker turfland, gelegen op de Oosterhoeve aan de voogden van Luttjen Derks (het onmondige kind van Derck Janssen Faeijer) genaamd Harmen Berendsen Berkhoff en Jan Henricksen Bouwman (schoutambt Vriezenveen inv. nr. 2673). (Archief Schoutambt Almelo; Rijksarchief Zwolle).
15-06-1717 verklaren Lucas Harmsen Hospis en Hinrikjen Engberts schuldig te wezen aan Jan Brouwer en Berendje Wolters 400 car. guldens. Blijkens kanttekening is de schuld 4 juli 1718 afgelost.(bron: Archief Schoutambt Vriezenveen, inv. nr. 2674). Dit geld was ongetwijfeld bedoeld voor de aankoop van het halve Hofmansgoed in 1717.
4 jan. 1718 Ik Klaas Kruis, schout van Vriezenveen en keurnoten Gerrit Bartelink en Berend Egberts Kooijker Egberts, verschenen zijn Lucas Harmsen Hospers en zijn huisvrouw Henrickjen Engberts verklaren schuldig te zijn aan de mombaren Berend ten Cate en Arend Bartels over het onmondige kind van wijlen Hendrik Gerritsen ten Cate en wijlen zijn huisvrouw Aaltje Jansen de som van 600 guldens onder hypotheek van huis en erf en 2 1/2 akker aan land, gelegen tussen het land van oostwaards, Rotrger Berends en westwaards, de wed. van wijlen Berend Klaassen (bron: archief schoutambt Vriezenveen; inv.nr. 2674).
Op 28-11-1714 verklaren Lucas Harmsen Hospis en zijn vrouw Hinrikjen Engberts 300 car. guldens tegn 4 procent schuldig te zijn aan Claas Cruis en Geertien Lucas Schol (bron: archief schoutambt Vriezenveen; inv.nr. 2674).
Op 23-01-1723 daagt de rentmeester van klooster Sibculo Lucas Harmsen Hospis voor het gericht vanwege een achterstallige pacht over 1716 bedragende 21 gulden en 6 stuivers (bron: archief Schoutambt Vriezenveen inv. nr. 23).zie ook 25 sept. 1723 (bron: archief Schoutambt Vriezenveen inv. nr. 24).
Op 05-03-1729 verklaren de volgende personen -Rutger Berendsen, voor hemzelf. -Jan Gerritsen en Jan Berendsen Hoffman als voogden over de 3 nagelaten dochters van hun overleden moeder Grietien Claassen. -wed. van wijlen Lucas Hospis genaamd Henrikien Engberts [Klooster] geassisteerd met als haar voogd Derk de Bitter. -Derk Coops [gehuwd met Trijntje Engberts Clooster; info Vriezenveners.nl] en -Berend Engberts Klooster als voogden over de nagelaten kinderen van wijlen hun vader Lucas Hermsen Hospis.
Te verkopen hooiland toebehorend aan Rutger Berends, lopend van de Oudeweg tot aan de dijk of de Aa, belast met 6 pond boter, dus 1 1/2 akker, namelijk 4 pond boter per akker. Te verkopen door de wed. Lucas Hospis 5 akkers land, lopend van de Oudeweg tot aan de Oude Graaven, belast met 11 pond boter (? ponden boters en akkers land zijn strijdig met elkaar). Tesamen voor een som van 700 car. guldens te verkopen aan de kopers Jan Cruis en Gerrit Feijer (bron: archief schoutambt Vriezenveen; inv.nr. 2674).
In 1736 wordt de weduwe Lucas Herms in het hoofdgeldkohier aangeslagen voor 2 personen en moet 16 stuivers te betalen. In 1748 (volkstelling 1748) woont op het ouderlijk erf de dochter Jenneken Hospes, gehuwd met Harmen Bom, samen met haar oude moeder de wed. Lucas Hospes en haar zuster Aaltje Hospes. (copyright Erik Berkhof, Onweersberkhof.com) | Notities geboorte | Lucas Harmsen is in 1715 getuige bij een incident in het huis van Pieter Harwig waar Jannes Balthasar de ramen had ingeslagen. Lucas Harmsen verklaart dan 29 jaar oud te zijn (bron: AHA inv. nr. 2932 foto 43). Dit kan echter ook naamgenoot Lucas Harmsen Fik betreffen. De vrouw van Jannes Balthasar heette echter Hendrikje Harmsen Hospers en haar zuster (geen naam verrmeld) was eveneens bij dit incident aanwezig. Daarom ligt het eerder voor de hand dat ook Lucas Harmsen een verwant is en dus de familienaam eerder Hospers zal zijn dan Fik van de getuige van het incident. De verwantschappen van de getuigen in relatie tot de dader, -doorgaans wel vermeld-, staan in deze zaak niet vermeld bij dit onderzoek. | Notities overlijden | op 22 juni 1726 doet Henrik Spijker verpandig op huis en erf van Rutger Berends, zijn erf gelegen dat van oostwaarts Henrik Roelofs Huisman en westwaarts wijlen Luicas Hospis. Lucas leefde nog volgens het hoofdgeldkohier van 1723 (bronL Scha vrv inv.nr. 24 foto 274). |
|