Notities persoon | heeft zijn landerijen aan het begin van het Oosteinde nummer 357-359 (huidige nummering), heeft 4 akkers land. In het boterpachtregister van 1602 wordt Werner Jansen reeds vermeld, als hij de boterpacht van 16 akkers land betaald voor ....Kluppel. Heet in het boterpachtregister van 1619 Werner Kluppels en wordt in 1632 en 1645 Werner Jansen genoemd, in 1649 wordt zijn schoonzoon Henrick Arends (Schuurman) in het boterpachtregister als degene genoemd die de pacht voldoet namens Werner Jansen. In 1602 wordt Werner Jansen als Werner Johansen genoemd in het belastingregister van vee, hij bezit dan 3 paarden, 5 varkens, 21 schapen en 3 bijenkorven. Hiermee had hij één van de grootste veestapels van Vriezenveen. In het verpondingsregister van landerijen wordt hij echter niet genoemd. Immers met zoveel beesten moet je toch ook over land beschikken en het is opmerkelijk dat Berent Kluppels die in het verpondingsregister van 1601 over zo´n 18 hectare land beschikt en hiermee één van de grootste landeigenaren was van Vriezenveen niet in het belastingregister voor vee wordt genoemd. Berent Kluppels is, naar ik vermoed, de schoonvader van Werner Jansen Kluppels. Hij wordt in 1635 ook genoemd als één van de erfgenamen van Berent Kluppels. De naam Kluppel zou in dit geval via de vrouwelijke lijn zijn doorgegeven. Werner Jansen Kluppel wordt genoemd als vader van Geerdtken Jansen in een rechtzaak betreffende een nachtelijke inbraak in de woning van het echtpaar Princen in 1632, waarbij Geerdtken Kluppel, echtgenote van Jan Henrix Prince werd lastig gevallen door Johan Volck. (archief Huize Almelo inv. nr. 2991).
Op 7 augustus 1618 kopen Berent Jan Schulten en Fenne een stuk land van Werner Kloppel en Griete, het land wordt nogal kryptisch omschreeven: het derde deel van het laaste stuk van de achtste slag en met het derde deel van "het ongelick nu de ostersijdt und een strecke darin van de Westerwall mit die wegh over die Meinte gelechen tselvige tege wordich is affgegraven ende afgepalet, und gemelte Werner Kloppel Griete Ehelude vorschr tselvige derdendeel mit het derden deel vant ongelick des lesten deels van vorgeschreven achtersten slagh" Op 7 augustus 1618 kopen Berent Jan Schulten en Fenne een stuk land van Werner Kloppel en Griete, het land wordt nogal kryptisch omschreeven: het derde deel van het laaste stuk van de achtste slag en met het derde deel van "het ongelick nu de ostersijdt und een strecke darin van de Westerwall mit die wegh over die Meinte gelechen tselvige tege wordich is affgegraven ende afgepalet, und gemelte Werner Kloppel Griete Ehelude vorschr tselvige derdendeel mit het derden deel vant ongelick des lesten deels van vorgeschreven achtersten slagh" (bron: Hoogericht Almelo d.d. 26-1-1620 AHA inv. nr. 3144 foto 197).
2 schoonzonen van Werner worden genoemd in een overeenkomst tussen de zogenaamde Oosternaars, inzake landverdeling op de "Superplus" ten gunste van Ooster Jan Luickens . Het zijn Hendrick Arents en Jan Cluppels (1636 HAA inv.nr.2505).
In 1638 verklaart Werner Jansen Cluppels dat hij eertijds vervangend schout op Vriezenveen is geweest (bron AHA inv. nr. 2973 foto 608). |
|