Notities persoon | herbergier en landbouwer en linnenkoopman. Niet met de naam keijser vermeld in de archieven, echter aangezien zijn 4 kinderen in het Amsterdams archief wel met de naam Keijser worden vermeld zal Hendrik Luichies of wellicht zijn vrouw wel de naam Keijser hebben gedragen. Het doorgeven van familienamen gebeurde ook wel via de vrouwelijke geslachtslijn. Henrick Luichies wordt genoemd in een lijst van tappers uit 1686 (3097 AHA). Voor het eerst in het boterpachtregister van 1671 vermeld. Heeft een erf van 2 akkers land aan het Westeinde, redelijk dicht bij het einde. Voor 1671 raak ik het spoor van dit erf kwijt. Het lijkt een nieuw erf te zijn, dat rond 1671 werd gesticht.
Voor het eerst genoemd in het boterpachtregister van 1671, heeft een erf aan het Westeinde (ongeveer nr. 325 of daaromtrent). Heeft dan 1 1/2 akker. In 1679 is dit 2 akkers. In 1695 wordt het erf opgedeeld tussen (de schoonzonen) Engbert Frerijcs [Blauw, ook wel de Docter genoemd] en Gerrit Henrijks Schipper.
Was met zijn linnenhandel actief in Amsterdam. Op 18 maart 1661 zijn Hendrick Luickes en Fredrik Jans, beiden van Vriezenveen, getuigen bij de registratie van een testament (Bron: Notariële archieven, archiefnummer 5075, inventarisnummer 2359, folio 89. Notaris Jacob de Winter). Op 2 juli 1691 machtigt hij de Utrechtse schipper Willem Blitterswijk en de Groningse schipper Tamma Wijbes op namens hem in zaken te handelen. Genoemd wordt zijn linnenkist. Hendrick Luikes van t Vriesse Veen tegenwoordig in deze stad aanwezig machtigt Willem Blitterswijk Utrechtse schipper binnen deze stad wonende om hem in zijn zaken te vertegenwoordigen, tevens schipper Tamma Wijbes van het Groningerland te contringeren (samen te werken), tot het restitueren en over te geven alle zijn comparants recht, kist met linnen en andere goederen, hem voor deze overgeleverd om herwaarts te bestellen, waar te nemen, te defenderen en vervolgen voor alle hoven en gerechtelijke colleges etc. (machtiging in zaken) (Bron: Notariële archieven Amsterdam, archiefnummer 5075, inventarisnummer 5841, akte dd 2 juli 1691, notaris Joan Hoeckebak).
Hoewel Huls Hendrick ook het patroniem Luichies heeft en in dezelfde tijd leeft (eveneens op het Westeinde), vermoed ik toch dat hij niet degene is die in de archieven van het Amsterdams archief opduikt. Amsterdamse connecties werden vaak van geslacht op geslacht doorgegeven en van Hendrik Luichies (Keijser?) zijn diverse respresentanten van dit gezin in Amsterdam opgedoken. Vandaar dat ik de linnenhandelsactiviteiten van Hendrick Luickes dan ook aan hem toeschrijf en niet aan Huls Hendrick die geboren was omstreeks 1632. Bovendien is van Huls Hendrik bekend dat hij aangesproken wordt met de familienaam Huls en niet met zijn patroniem. Huls Hendrik (in de bron vermeld zonder een patroniem) was in 1666 één van de Rekenlieden die de jaarrekening van de gemeente controleerden en ondertekenden, zeg maar een soort accountantsverklaring. Hij is getuige in een proces over een valse rekening van Jan Hendriks Smit, ook wel Pleijsmit (bron: AHA inv. nr. 2939). | Notities geboorte | treedt op als getuige in een proces in 1688 en verklaart dan ongeveer 64 jaar oud te zijn en een neef te zijn van de vrouw van Frerik Berents ten Cate (bron: AHA inv. nr. 3074 foto 240). |
|