Notities persoon | waarschijnlijk kastelein, evenals de vorige bewoner van het erf gelegen aan het Westeinde westelijk van de kerk. De tweede echtgenoot van Jenneken Hendriks die inhuwde op het erf van Berent komt evenals de vorige bewoner Berent Jansen Rappert als kastelein uit de archiefstukken naar voren komt. In 1679 vermeld als Berent Berents Minck, is dan 3 pond boter verschuldigd op de lokatie waar eerder de weduwe Berent Jansen Rappert vermeld stond. Bezat een klein stukje land aan het Westeinde (tenminste in zover het de boterpacht van Huize Almelo betreft); belast voor een halve "cop". Hoewel Berent voor 1684 overleden moet zijn (toen hertrouwde z´n vrouw), wordt hij nog tot en met 1693 in de boterpachtregisters vermeld. Het boterpachtkohier over 1694 vermeld pas zijn opvolger Hendrick Heijneman, de nieuwe echtgenoot van Jenneken Hendriks, waar ze al in 1684 mee getrouwd was! Zaak dus om enig relativeringsvermogen te betrachten inzake gegevens van de boterpachtregisters, conclusie is in elk geval dat in dit geval de gegevens verre van actueel zijn!
Op 03-03-1682 kopen Berent Berentsen Minck en zijn vrouw Jenneken Henrijxs een gaarden, geheten Jan Jacobsgaarden van Grietje Jansen en haar zoon Roelof Roelofs (AHA inv. nr. 3074).
mogelijk was Berent Berentsen Minck de zoon van Berent Jansen Rappert wiens erf hij overneemt rond 1679. Ook kan het zijn dat er een eerder huwelijk was voor Jenneken Hendriks met de dochter van Berent Jansen Rappert waardoor hij de herberg van de Rapperts verwierf. Ik ga er vanwege het kloppende patroniem voorlopig vanuit dat hij de zoon is van Berent Rappert, hoewel de familienaam afwijkt, maar dat was vroeger geen ongewoon verschijnsel. | Notities overlijden | nog vermeld als Berent berentsen in het vuurstedenregister van 1683 met 1 vuurstede. |
|