TERUG NAAR START
Jan Jacobs Smit
GeslachtMan
Leeftijd< 56 jaar
 
Geboren± 1590
Overleden< 1646teVriezenveen
Vader Jacob Smit
 Geboren ± 1570
 Overleden < 1631
Broer  Henrik *± 1610
 
Huwelijk
 
metHindrickin N.N.
 Overleden> 1648
Kind  Jacob
Notities persoonR.K.
Voor wat betreft het vaderschap van Jacob Jansen komen twee personen met de naam Jan Jacobs in aanmerking die beiden aan het Oosteinde hun erf hadden. Daarbij is ervan uitgegaan dat de vader van Jacob Jansen Jan Jacobs heet, wat op zich al discutabel is, immers het patroniem van de vader kan ook anders luiden.

De Pleijsmit hing het katholieke geloof aan. Hij wordt in 1631 geareesteerd in het klooster van Almelo, vanwege het bijwonen van een katholieke mis bij pater Bonaventura (bron: AHA inv. nr. 2898). Dit zou het vaderschap van zoon Jacob Jansen kunnen versterken, immers ook diens zoon (Jan Jacobs) was aantoonbaar het katholieke geloof toegedaan.

Jan Jacobs heeft zijn erf aan het Oosteinde (in de buurt van nummer 113 huidige nummering). Het erf beslaat slechts 1 akker en Jan Jacobs zal dus inderdaad wel smit van beroep zijn geweest, gezien zijn familienaam.
Komt in het boterpachtregister van 1619 en 1630 voor als Jan Smit. In 1632 heet hij Jan Jacobs en heeft 2 1/2 akker land. In 1637 staat er weer de naam Jan Smit en heeft hij 4 akkers land.
In het boterpachtregister van 1645 staat dat Jan Smits vrouw en Hendrik de boterpacht voldoen. Ik vermoed dat het hier om een zoon van Jan handelt. In 1646 staat vermeld dat zaliger Jan Smits vrouw de boterpacht voldoet.
In het boterpachtregister van 1648 staat dat de vrouw van Jan Jacobs de boterpacht voldoet. In 1649 wordt de boterpacht op naam van Jan Jacobs betaald door Hendrick Woltersen (2 pond boter voor een 1/2 akker) en de vrouw van Willem Berentsen (2 pond voor een 1/2 akker).
In 1650 wordt de boterpacht betaald door zal. Jan Smits dochter voor de helft en de andere helft wordt betaald door Jan Cuipers vrouw. Dit is de eerste duidelijke aanwijzing dat Jan Jacobs dan moet zijn overleden. In het boterpachtregister van 1653 staat de naam van Jan Jacobs echter nog steeds vermeld. Jan Kuiper voldoet dan de boterpacht. Er is een tweede register van 1653 (kennelijk geactualiseerd) dat Hendrik Jacobs (Henrick Jacobsen) als nieuwe hoofdbewoner vermeld die de boterpacht ook voldoet.

In het boterpachtregister van 1652 staat Hendrik Jacobs als eigenaar van het erf vermeld. Het lijkt erop dat de kinderen van Jan Jacobs Smit het patroniem van hun vader hebben overgenomen. Dat kwam wel vaker voor.

op 8 juni 1640 beklaagt Frerik Brugman zich bij de schout van Vriezenveen dat hij door Jan Smijtt Jaepijckes met een mes op zak had gelopen (bron: AHA inv. nr. 3240). Jan Jacobs wordt dus ook als Jan Smit aangeduid. Aangezien er meerdere Jan Smits in deze tijd in Vriezenveen zijn maakt dit dat informatie moeilijk aan een bepaalde persoon te linken is.


In 1683 komt in het vuurstedenregister een Jenne Jacobs voor met 1 vuurstede, ze is pauper. Ze zou eventueel de vrouw van Jan Jacobs kunnen zijn. Ze moet dan al op leeftijd zijn geweest.
Notities overlijdenIn het boterpachtregister van 1646 staat vermeld dat zaliger Jan Smits vrouw de boterpacht voldoet.