TERUG NAAR START
Jacob Jansen
GeslachtMan
Leeftijd> 57 jaar
 
Geboren± 1630
Overleden> 1687teVriezenveen
Vader Jan Jacobs Smit
 Geboren ± 1590
 Overleden < 1646
Moeder Hindrickin N.N.
 
 Overleden > 1648
 
Huwelijk
 
metSwenne Wolters
 Geboren± 1630
 Overleden> 1697
Kinderen  Jenneken
Jan
Notities persoonJacob Jansen die in 1687 (volgens de huwelijksregistratie van dochter Jenneken) nog geleefd moet hebben komt niet voor in het vuurstedengeldregister van 1683. Ook in de boterpachtregisters ben ik hem niet tegengekomen.
Mogelijk had hij geen vuurstede, ofwel er was een andere hoofdbewoner op hetzelfde adres, bijvoorbeeld de (schoon-)vader die mogelijk nog geleefd kan hebben.

In 1683 komt in het vuurstedenregister trouwens wel een Jenne Jacobs voor met 1 vuurstede, ze is pauper. Ze zou eventueel de (stief)moeder van Jacob kunnen zijn.
In het zoutgeldkohier van 1694 komt een Swenne Jacobs voor. Ook zij is armlastig. Zij zou eventueel de echtgenote van Jacob Jansen kunnen zijn, het patroniem is dan mogelijk afgeleid van de grootvader van Jan Jacobs. Vrouwen in deze tijd namen wel vaker de familienaam van hun echtgenoot over. En personen gebruikten met zekere regelmaat het patroniem van hun vader. De naam Swenne in combinatie met het patroniem Jacobs is in elk geval opmerkelijk. Beide namen komen in Vriezenveen in deze tijd niet of nauwelijks voor. De naam Swenne komt overigens wel wat vaker voor dan de naam Jacob. Ook kan de naam Swenne Jacobs bedoeld zijn als "Swenne van Jacob". In het zoutgeldregister van 1702 komt de naam Jacobs niet voor, ook niet als voornaam.

In de boterpachtregisters komt de naam Jacobs als voor of achternaam rond 1700 niet voor, tenminste ik heb hem niet gevonden. In 1667 wordt in een bijlage van het boterregister van dat jaar vermeld dat Japix (lees Jacob) voor een halve akker de boterpacht heeft betaald van Oster Jan Luiks.

In 1657 is ook een Jacob Jans in het boterpachtregister vermeld. Ook in 1632, 1645 en 1652 wordt hij genoemd. Dit maakt de persoon qua datering echter zeer twijfelachtig. Het zou betekenen dat Jacob Jansen rond 1610 zou zijn geboren of daaromtrent. Overigens gaat ook André Idzinga uit van een dergelijke geboortedatering (nl. 1615) in Vriezenveners.nl. Jacob Jansen heeft zijn land aan het Oosteinde en z´n landerijen omvatten 7 akkers. In 1658 is eigenaar van het goed Berend Hermans, alias Tonis Berend, die in 1668 gewoon Berend Herms Tonis wordt genoemd, althans de weduwe van Berend Herms Tonis is dan de eigenaresse van het goed. Mogelijk is Berend Hermans een schoonzoon van deze Jacob Jans.
In 1657 wordt trouwens ook nog een Hendrick Jacopsen genoemd.
De vader van Jacob Jans zou Johan Jacops kunnen zijn, die in 1601 in het verpondingsregister genoemd wordt en in 1602 in het belastingregister van vee.
Notities overlijdenbij het huwelijk van dochter Jenneken in 1687 leeft hij nog, als zoon Jan huwt in 1697 is hij overleden. Het is lastig de ouderlink 100% zeker te krijgen. De enige link die de ouderrelatie aannemelijk maakt is gelegen in het gegeven dat van zoon Jan Jakobs bekend is dat hij katholiek was (bron doopregisters gereformeerde kerk) en dit was ook het geval bij Jacob de Pleijsmit (vermeende grootvader van Jacob Jansen).