TERUG NAAR START
Swenne Wolters
GeslachtVrouw
Leeftijd> 67 jaar
 
Geboren± 1630
Overleden> 1697teVriezenveen
 
Huwelijk
 
metJacob Jansen
 Geboren± 1630
 Overleden> 1687
Kinderen  Jenneken
Jan
Notities persoongenoemd als de moeder van "Jan Jacobes" in een verklaring d.d. 3-06-1691 waarin gesteld wordt dat de moeder Swenne Wolters voor wat betreft de jaren 1688 en 1689 de landhuur heeft ontvangen van Egbert de Kooijker van een gaarden (kennelijk Swenne toebehorend, maar gebruikt door Egbert?), deze landhuur bedroeg 9 gulden en de verklaring werd door Jan Jacobes ondertekend en aan de Heer van Almelo overgedragen (AHA inv. nr. 1268). Egbert krijgt dit geldbedrag gevalideerd van de Heer van Almelo. In het kasboek van landerijinkomsten van 1691 staat dat de Heer van Almelo het geldbedrag van 9 gulden aan Swenne Wolters zou hebben betaald. Het lijkt erop dat de Heer van Almelo een gaarden van Swenne Wolters huurde en dat Egbert de Kooiker die voor hem had betaald, waardoor de betalingsverplichting voor de Kooikersplaats met ditzelfde bedrag kon worden gekort. Dit was een veel voorkomende wijze van betaling van schulden in deze tijd.
In 1688 werd een soortgelijke deal getroffen voor 2 jaren landhuur (kennelijk de jaren 1686 en 1687 betreffend). Opmerkelijk is daarbij dat dit oudere contract stelt dat dit met de schout Krul (ook Crull) is overeengekomen, Swenne Wolters krijgt evenwel de gelden voor beide jaren huur een som van 9 gulden. Er lijkt een familierelatie te bestaan tussen Swenne Wolters en de schout Hendrik Alberts Crull.
Op 24 juli 1697 verklaart Jan Jacobs aan rentmeester Boom uit order van zijn moeder Swenne Wolters dat zij de landhuur over de jaren 1695 en 1696 voor de gaarden van "Egbert die Koijker" heeft ontvangen ten bedrage van 9 gulden. Jan Jacobs ondertekent de verklaring met zijn naam (bron: AHA 988 foto 1851).

In het zoutgeldkohier van 1694 komt een Swenne Jacobs voor. Zij is armlastig. Zij zou eventueel de echtgenote van Jacob Jansen kunnen zijn, het patroniem is dan mogelijk afgeleid van haar echtgenoot Jacob. Vrouwen in deze tijd namen wel vaker de (familie)naam van hun echtgenoot over. De naam Swenne in combinatie met het patroniem Jacobs is in elk geval opmerkelijk. Beide namen komen in Vriezenveen in deze tijd niet of nauwelijks voor. De naam Swenne komt overigens wel wat vaker voor dan de naam Jacob. Met de naam Swenne Jacobs kan dan bedoeld zijn als "Swenne van Jacob".