Notities persoon | Lang is de afkomst van Jan Gerritsen Twilhaar mij onduidelijk geweest, bij het huwelijk staat vermeld Jan Gerritsen aan den Calvenhaar, later wordt hij doorgaans met van den Twilhaar aangeduid. Ook bij de volkstelling van 1748 wordt hij aangeduid met de naam Twilhaar. Zowel het Calvenhaar als het Blokvoort waren in het buurtschap Hulsen gelegen (noordelijk van het kerkdorp Hellendoorn). De duiding bij het huwelijk "aan den Calvenhaar" was mij onduidelijk. Wat betekende dit: was Jan knecht aan de Calvenhaar of woonde hij er? Waarom stond er dan niet op den Calvenhaar? Pas in 2018 kwam ik (Erik Berkhof) er achter dat er toch een familieband was. Jan was het kind uit het eerste huwelijk van Gerrit Jansen Calvenhaar, die ook wel van de Capelle werd genoemd en werd gedoopt in.....jawel Holten. In Holten had ik niet gezocht, maar daar zijn vrij veel registraties te vinden van mensen uit de buurtschappen van Hellendoorn (een tip dus om daar verder te zoeken voor genealogen die vastlopen in Hellendoornse families!). De naam van der Capelle was ontleend aan het erf van de weduwe van der Capelle waar Gerrit op in was gehuwd in 1712. In 1733 bij zijn tweede huwelijk in 1733 woonde Gerrit Jansen op de Calvenhaar, welke naam hij ook overneemt. Dit erf was eigendom van het Huis Rechteren (bron: verpondings en contributieregister van 1733). Het Capelle, ook wel Kapellert, behoorde vrouw Henvelt te Deventer volgens hetzelfde verpondingsregister. Het feit dat in Hellendoorn de bewoners nog wel eens van erf wisselden -waarvan ze dus vaak huurder waren- maakt het soms lastig de personen te traceren, omdat met een verhuizing naar een ander boerenerf ook de naam van dit erf werd aangenomen. Ook de doop van Jan was aanvankelijk niet traceerbaar, maar bleek te vinden in het doopboek van Holten, onder de naam Capelllen. Het erf waar zijn vader op ingehuwd was in 1712, maar dus later inwisselde voor het Kalvenhaarerf.
24 juni 1733 verschenen voor het schoutengerecht Hellendoorn Gerrit Jansen Calvenhaer zich in het huwelijk begevende met Hendrikje Hendriksen verzoekt tot momberschap over zijn onmondige kind door Jenneken Hendrixe in egte verwekt van Jan Imhof en Laurens Veltkamp. Gerrit Jansen Calvenhaer en zijn aanstaande bruid Hendrikjen Hendrixe geassisteerd met haar momber Jannes Mollink verklaren dat als Hendrikje voor 3 jaar na het huwelijk komt te overlijden, dat dan haar kind 200 caroli gulden toekomt [kennelijk heeft ze een kind uit haar eerdere huwelijk], als anderzijds Gerrit Jansen binnen 10 jaar komt te overlijden krijgt zijn zoon Jan uit de boedel ook 200 caroli guldens toekomt en dat Hendrikjen Hendrixe alsdan de keus zal hebben op de plaats te blijven, waarbij de kinderen uitgekocht moeten worden en kost en inwoning moeten krijgen tot hun huwelijk (Bron: Archief Schoutambt Hellendoorn, Vrijwillige zaken, inv.nr. 6 folio 159, foto 239).
Een doorbraak in de zoektocht werd gevonden in onderstaande akte uit het gerechtelijk archief van het schoutambt Hellendoorn, waar momberstellingen in werden vastgelegd (archief schoutambt Hellendoorn, inv. nr. 15). Jan [Gerritsen] van de Grote Twilhaar wordt samen met Jan Brinkhuijs vermeld in een akte van voogdijstelling dd 5-3-1763 momberstelling van de kinderen Kalvenhaar: Gerrit Gerritsen van den Kalvenhaar willende huwen met Harmina Roelofs, zijn 5 onmondige kinderen Gerrit, Hendrika, Willem, Aaltjen en Gerridina bij wijlen Jenneken Gerrits in egte verwekt worden de hiervoor vermelde voogden toegewezen. Doorgaans handelt het dan om een voogd van vaders en van moeders zijde (door deze akte werd me de familierelatie tussen de Kalvenhaars en de Twilhaars duidelijk, aangezien momberstellingen vrijwel altijd familieleden betreft).
20 februari 1752 huwelijksregistratie van Gerrit Gerritsen j.m. wonende op Calvenhaar met Janna Gerritsen j.d. van het Calvenhaar (Janna Gerritsen was een zuster van Jan Gerritsen van den Twilhaar).
Het gezin heeft in 1748 volgens de volkstelling 3 kinderen (onder 10 jaar) Jan, Gerrit en Hendriene. Volgens een akte van Alimentatie ten gunste van zoon Jan, daterend uit 1762, woonde het echtpaar toen op de Groote Twilhaar.
Het echtpaar maakt een "contract van alimentatie" op 20 november 1771. Daarbij wordt zoon Gerrit Jansen en zijn "bruijt" Janna Gerritsen woning ("haare geheele bouwerie") en inboedel toebedeeld. Hierop neemt zoon Gerrit Jansen en bruid de verplichting op zich de oude lui goed te zullen onderhouden en verplegen en een goede begravenis te garanderen. Verder mogen de oudelui nog ten eigen "profijt" 6 schapen in het schot houden en moet Gerrit z´n vader ook nog van het nodige tabaksgeld voorzien. Er staat bij vermeld dat beiden niet kunnen schrijven en geen zegel gebruiken. De andere 2 kinderen Jan en Hendriene worden slechts terloops in het testament vermeld. (Bron: archief Schoutambt Hellendoorn 1771 (blz.268-270). Zoon Jan was al eerder in 1762 het Kleine Twilhaar toegekomen (zie notities bij hem). | Notities geboorte | HOLTEN: gedoopt 8-3-1716 Jan zv Gerrit Jansen op de Capelle onder Hellendoorn |
|