TERUG NAAR START
Evert van Weerselo (ook Kremer)
GeslachtMan
Leeftijd± 74 jaar
 
Geboren1581
Overleden± 1655teVriezenveen
Vader NN Harmsen Kremer
 
 Overleden < 1626
 
Huwelijk
 
metAeltje Costers
 Overleden< 1657
Kinderen  Laurens
Trijne Everts
Hermen Everts
Henderik
Fredrik Evertsen
Notities persoonmeester, koster-voorzanger te Vriezenveen. Heet in 1626 en 1627 Evert Kremer van Weersel en is een neef van Janneken Harmens Cremers die aan het Bagijnhof woont en haar vierde deel van haar ouderlijke goederen op de Nistad te Weerselo overdraagt aan haar neef te Vriezenveen.(notarieel arcief Amsterdam, notaris Palm Mathijs).
Komt een gaarden ten goede als emulent (opbrengsten van het land kwam deels de koster ten goede, deels de armen) dat van Jan Frericks afkomstig was (wellicht de vorige koster?). Het land was toenertijd gelegen op Jan Frericksland en werd door Evert van Weerselo in 1637 (27 maart) verpand aan zijn schoonzoon Claes Hendrix.
(AHA inv. nr.2992).

Uit een stuk van 1612 blijkt dat toen een zekere Jochem Berendtse Coster (reeds 88 jaar oud!) koster van Vriezenveenveen was, gezien zijn voornaam, waarschijnlijk een voorvader van de latere 17e eeuwse koster Jochem Bonte. Hij was volgens getuigen de 3e koster en reeds 40-50 jaar in deze functie. Hij had de tweede koster, Jasper Alberts in deze functie opgevolgd (bron: AHA inv. nr. 3512). Aanleiding tot een onderzoek naar de kostersfunctie en de wijze van aanstelling was waarschijnlijk gelegen in het feit dat de Heer van Almelo de aanstelling naar zich toe wou trekken. Mogelijk dat hij Evert van Weerselo als eerste koster heeft aangesteld. Dat zal dan ongeveer rond 1612 geweest zijn.


20 juli 1626 verschenen voor mij Palm Mathijs, openbaar notaris, de eerbare Janneken Harmens Cremers, wonende op het Ronde Bagijnhof in deze stad, die vanuit een goed hart en uit pure liefde aan Evert Kremer van Weersel, wonende op “Vriese veen” in de heerlijkheid van Almelo, haar neef, onwederroepelijk als gift en in leven zijnde gegeven heeft het vierde part van een huis, tuin en hofstede die ze verkregen heeft van haar vader en moeder zaliger, gelegen tot Weersel op’t Nieuwstad in de marke van Lenselo in het Gerecht van Oldenzaal, gevende hem het volledige eigendomsrecht, onder de voorwaarde dat Evert Kremer wel gehouden zal zijn haar Janneken Harmens te geven een ham en 2-3 pond spek, zo lang zij leeft. (Bron: Notariële archieven Amsterdam, archiefnummer 5075, inventarisnummer 440, folio 135f-136).

18 augustus 1627 verschenen voor mij Palm Mathijs, openbaar notaris, de eerbare Janneken Harmens Cremers, oude persoon, wonende op het Ronde Bagijnhof in deze stad, die hierbij bevstigt dat haar verklaring van haar gift aan haar neef Evert Kremer van Weersel gedaan, een vierde part van een huis, tuin en hofstede die haar aanbestorven is van haar vader en moeder zaliger, gelegen te Weerselo opde Nieustad in de marke van Lenselo in het Gerecht van Oldenzaal. Janneken Harmens Cremer benadrukt dat haar neef Evert Kremer de enige rechthebbende is van haar ouderlijke eigendom. Barent Jansen en Jan Everts zijn getuigen bij het opstellen van de akte gedaan in haar huis in het Ronde Begijnhof (Bron: Notariële archieven Amsterdam, archiefnummer 5075, inventarisnummer 441, folio 165).
Notities geboorteEvert van Weerselo verklaart in 1631 als getuige in een gerechtelijke procedure ongeveer 50 jaar oud te zijn (stukken rechtszaak Jan Smelt 1710-1713; bron: archief Deventer, toegang 0691 inventarisnummer 743B).
Notities overlijdenvolgens verklaring van zoon Hermen Everts in 1670 was zijn vader toen reeds 30 jaar overleden (bron: AHA inv. nr.2992; foto394). Echter Evert van Weerselo wordt genoemd inzake achterstallige betaling van bieraccijns over de jaren 1647 en 1648 welke in 1655 door de weduwe van meister Evert van Weerselo opgeeist werden door Jan Hermsen Cremer (bron: AHA inv. nr. 2997).