Notities persoon | koopman in zaden en landbouwer. Bewoonde het erf Westeinde 638 (huidige nummering). Heeft in 1694 ongeveer 7 akkers land (bron: boterpachtregister van dat jaar. Ik ben Gerrit zelf niet onder de naam Koster tegen gekomen, maar gezien het feit dat de zonen Hendrik en Wolter beiden wel onder de naam Koster voorkomen, is het zeer waarschijnlijk dat ook de vader Gerrit deze naam moet hebben gedragen of de naam is via moederskant in de familie gekomen, ook niet bepaald ongebruikelijk!. Mogelijk was Gerrit verwant met de grote familie Coster in Vriezenveen die afkomstig was uit Weerselo (begin 17e eeuw), mogelijk ook was Gerrit Jansen van beroep koster, hoewel hij daarvoor wel behoorlijk ver van de kerk afwoonde. Hij woonde nl. aan het puntje van het Westeinde en werd daarom ook wel met de naam Westert aangeduid. Hij had 6 1/2 akker land. (Bron: boterpachtregisters) Bezocht als koopman o.a. Friesland waar hij 31 gulden en 2 stuivers leende aan Jan Gerritsen, ook een Vriezenveense koopman. Dit blijkt uit een oude schuldbekentenis. Aangezien Kunnigje al jong weduwe was had ze schulden bij de plaatselijke winkelier Jan Scholl. Hier kwam een rechtzaak van (1712). Bron: Ken uw dorp en heb het lief, blz. 253. Het nageslacht van dit erf wordt met de bijnaam de "Kunnen" aangeduid, vermoedelijk is deze bijnaam afkomstig van Kunnigje Wolters. Ondanks de schulden wordt het vermogen van de weduwe Gerrit Jansen in 1715 toch nog geschat op 1.000 gulden en hoewel niet zo omvangrijk als dat van (schoon)vader Jan Dercksen Hessen, is het nog steeds omvangrijk te noemen (bron: kohier van de 1.000e penning 1715 Statenarchief inv. nr. 2547).
Komt voor in een gerechtsdossier van Huize Almelo inzake het onrechtmatig schutten van beesten door Hendrik Frerix die hier niet toe gerechtigd zou zijn (1671) inv. nr. 3004. Gerrit Jansen Westert probeerde dit te beletten omdat Hendrik Frerix niet beëdigd zou zijn als schutter.
In 1677 heet Gerrit Jansen de zoon van Jan Hessen te zijn die goede lieden had beschuldigd inzake verschuldigde intrest inzake een transactie van geleverde "hofsaadinge", terwijl het geld gewoon betaald was, boete voor Gerrit 5 olde schilden (AHA 3245 foto 196).
In 1713 daagt Gerrit Kosters, koopman te Almelo de wed. van Gerrit Jansen Wester voor het schoutengericht vanwege een uitstaande schuld, waarschijnlijk vanwege levering van handelswaren (bon: Archief Schoutamt Vriezenveen, inv. nr. 22).
Op 5 februari 1724 citeren de erfgenamen van Gerrit Jansen Koster vertegenwoordigd door Hendrik gerritsen Koster de erfgenamen van Albert Hendriks vanwege een obligatie van wijlen hun vader Albert Hendriks (Bron: archief schoutambt Vriezenveen inv. nr. 24 foto 30-31. 39).
Het erf wordt later overgenomen door zoon Hendrik Gerritsen Koster. |
|