Notities persoon | doopsgezind.
30 juni 1600 Inventaris van het sterfhuis van Sij Jacobs dr. nalatende 5 kinderen en haar man Sijurdt Wijbes, die zich opnieuw in de echt begeeft met Wob Sijdsdr. in aanwezigheid van Jacob Dircx de olde vader alles op aangeven van Anna Dircxdr, huisvrouw van Eelcke Idtsz. en Tyou Sijbesdr. huisvrouw van Jelcke Jelckes en de beesten, hooi worden getaxeerd door Thijs Frercx en Eelcke Idtsz. Sijurdt Wijbes heeft de gelofte gedaan en dus niet de boeleed en was dus doopsgezind, hij roept voor zijn gelofte God aan als getuige in het bijzijn van Sijdt Romerts vader van Wob en Ruijrd Dircx gezworen bode. Naast gebruikelijk bedden- en linnengoed kleding en meubels, bestaat de veestapel uit 14 koeien, zowel jonge als oude, 3 hoklingen, 2 kalveren, een overjarig met 2 jonge varkens, een graue vijf jaar oude merrie met een veulen, een half gesloten wagen, een half gesloten slede, de wollen kleding van de overleden Sij Jacobs is gegaan naar Geert IJsbrands, de grootmoeder van de weeskinderen, de vrouw van de olde vader Jacob Dirx. Verder valt in de inventaris op dat er 4 molenzijlen zijn. Aan onroerend goed wordt beschreven: het huis staande op het land en de zate toebehorende aan de burgemeester Watze Eelckes, door Sijurdt gebruikt en bewoond, in de buurtschap Vierhuis (Vijerhuijsen) met klein huis, bargerhok en watermolen geschatte waarde van het huis 700 goudguldens. Aan Brieven en Instrumenten worden beschreven: A: Een obligatie ten gunste van Sijurdt Wijbes en Sij Jacobsdr. van 50 gg ten laste van Roelof Toms en Sijuck Sijrxdr. echtelieden te Miedum te Leeuwarderadeel gedateerd 2 mei 1594. B: Een obligatie ten gunste van Sijurdt Wijbes en Sij Jacobsdr. van 200 gg ten laste van Arijaen van den Bosch en Barber Rijcxdr. gedateerd 8 oktober 1596. C: Een obligatie ten gunste van Sijurdt Wijbes en Sij Jacobsdr. van 100 gg ten laste van Eelcke Idzes en Ancke Dijrcxdr. echtelieden te Vierhuijsen gedateerd 27 april 1599. D: Een obligatie ten gunste van Sijurdt Wijbes van 50 gg ten laste van Dirck Claesz. gedateerd 23 mei 1600. Op het moment van inventarisatie is Roelof Toms nog 70 gg schuldig, Arijaen van den Bosch 280 gg, Eelcke Idzes 140 gg en nog 7-10- vanwege geleend geld, Dirck Claes is nog schuldig 70 gg. (Bron: Nedergerecht Leeuwarden, Aestematieboek inv.nr. 3460, foto 290-299).
20 januari 1603 burgemeester Watse Eelckes protesteert tegen de effecten van opzegging huur voor landerijen gedaan aan Sioerd Wijbes en zijn huisvrouw. (Bron: recesboeken, inv.nr. 2694, Nedergerecht van de stad Leeuwarden - Tresoar, foto 182).
21 april 1603 Hans Claas protesteert tegen de effecten van arrest gedaan aan Sijuerdt Wijbesz om geen penningen aan Wijger Crijns [gehuwd met Jaeij Thomas eerder weduwe van Claes Lous] te overhandigen aleer deze zijn schuld heeft voldaan (zijn achterwezen heeft voldaan) (Bron: recesboeken, inv.nr. 2694, Nedergerecht van de stad Leeuwarden - Tresoar, foto 232). 21 april 1603 Geert Sijuerdts protesteert tegen de effecten van arrest gedaan aan Sijuerdt Wijbesz om geen penningen aan Wijger Crijns [gehuwd met Jaeij Thomas eerder weduwe van Claes Lous] te overhandigen aleer deze zijn schuld heeft voldaan (zijn achterwezen heeft voldaan) (Bron: recesboeken, inv.nr. 2694, Nedergerecht van de stad Leeuwarden - Tresoar, foto 232). 21 april 1603 Hillebrant Lous als voormond over de weeskinderen van Claes Lous protesteert tegen de effecten van arrest gedaan aan Jaeij Thomasdr. [eerder weduwe van Claes Lous] te overhandigen aleer deze haar schuld heeft voldaan (haar achterwezen heeft voldaan) (Bron: recesboeken, inv.nr. 2694, Nedergerecht van de stad Leeuwarden - Tresoar, foto 232).
10 september 1603 Hendrick Hillebrants accuseert Syeurd Wijbes om te betalen 20 caroli guldens voor arbeidsloon. (Bron: recesboeken, inv.nr. 23, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 106, 129).
19 januari 1605 Frans Hendricks protesteert tegen de effecten van opzegging huur aan Sijeurd Wijbes te Lekkum (Bron: recesboeken, inv.nr. 23, Nedergerecht van Leeuwarderadeel - Tresoar, foto 177). |
|