Notities persoon | landbouwer. Woonde op het zogenaamde Éémsgoed, thans Oosteinde 193 (blz. 101 Ken uw dorp en heb het lief). Doet 17 februari 1679 opsage van de penningen welke hij uit heeft staan bij Jan Bruynholt. Doet 12 mei 1679 opsage van de penningen welke hij uit heeft staan bij Geert ter Weel. (Bron rechtsprotocollen stad Almelo nr. 2629). Kennelijk uitstaande leningen welke zijn vader was aangegaan en welke vrij kwamen na zijn overlijden. Deze opsages kunnen echter evengoed op Berent Hendricksen Berckhof slaan omdat er geen link is te leggen met hypotheekcontracten.
Komt in de boterpachtkohieren van Huize Almelo doorgaans voor onder de dubbele naam Berkhoff Kruijs, maar ook onder de naam Berkhoff. Bezat een vierakkerstuk aan het Oosteinde, op een steenworpafstand van de scholtes Claas Kruis. In 1713 vermeldt het boterpachtkohier Berent Berentsen Berckhoff, nu Jan Berents Kruis. Dit betekent dat Berent Berents toen waarschijnlijk was overleden. Van 1698 tot 1713 wordt hij vermeld onder de dubbele naam Berckhoff Kruis. In 1696 wordt hij in deze registers genoemd Berckhoff tevens Kruis. Van 1682 tot en met 1696 wordt hij uitsluitend vermeld onder de naam Berckhoff.
In 1668 en 1670 woonde op het erf Berent Claes , die in 1658 ook wordt genoemd, maar dan met de toevoeging alias Cruis (bron boterpachtregister). Ook in 1645 wordt op dezelfde lokatie nog steeds Berent Claassen genoemd. In 1619 wordt op dit goed Johan ten Cruzeler genoemd (Cruys lijkt hier een verbastering van te zijn; Cruseler is trouwens de naam van een stuk land bij Almelo en komt regelmatig in de archieven van Huize Almelo voor). In 1602 bij de belasting op beesten (Statenarchief) wordt hij Johan ten Crutzeler genoemd.
Berent Berentsen Berckhoff Kruis zou natuurlijk ook de zoon kunnen zijn van Berent Claes alias Cruis, maar omdat hij zich aanvankelijk toch Berckhoff noemt, en de toevoeging Kruis van later datum is en daarbij ook een toevoeging is na de naam Berkhoff, lijkt het meer aannemelijk dat het hier toch om een echte Berkhof gaat die mogelijk door huwelijk met de familie Kruys verwant is. (Zie notities bij zijn vrouw). Ik ga er daarom van uit dat Jan Berentsen Berkhoff (Kruis) een zoon is van Berent Berentsen Berkhoff (geb. ca. 1620). Volgens het archief Jansen/Jonker heette zijn vrouw echter Smelt van haar achternaam. Mogelijk is hij twee keer getrouwd geweest, maar het wordt allemaal wel erg speculatief.
In het boterpachtregister van 1693 staat dat van de boterpacht 1 pond is overgegaan op Jan Jansen Beuter en 2 pond op Hermen Berents, mogelijk zijn beide schoonzonen van Berent. (copyright Erik Berkhof, Onweersberkhof.com) |
|